Суспільство

Чернігівщина – серед лідерів із формування об’єднаних територіальних громад

Децентралізація вивільняє потенціал громад. Дедалі переконливішими стають показники, які демонструють зростання спроможності органів місцевого самоврядування, особливо ОТГ, ефективно використовувати надані реформою можливості.

– Як і раніше, найдинамічніший показник моніторингу – кількість громад, що скористалися механізмом міжмуніципального співробітництва. За минулий місяць ще 51 громада, об’єднавши ресурси, почала вирішувати важливі для розвитку територій питання. Отже, зараз уже понад 860 громад спільно реалізують 199 договорів у сфері поводження з побутовими відходами, водопостачання та водовідведення, безпеки, соціальних, адміністративних послуг тощо, – так прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода дані щомісячного моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, що здійснюється Мінрегіоном.

Про це повідомляє  Міністерство регіонального розвитку, будівництва та інфраструктури України,
Департаменту економічного розвитку Чернігівської облдержадміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина — в лідерах із децентралізації

Моніторинг також демонструє, що 665 об’єднаних територіальних громад у дуже стислий термін – протягом двох місяців – підготували і затвердили проекти майже на усю суму інфраструктурної субвенції, яка складає цього року 1,9 мільярда гривень.

– Завдяки цьому будівництво та ремонт комунальних закладів, доріг, водогонів, електромереж, благоустрій парків, скверів тощо почнеться в громадах не в кінці осені чи навіть взимку, як у минулі роки, а вже зараз, – зауважив перший заступник Міністра.

Нагадаємо, що Чернігівська область цього року отримала 143,3 мільйона гривень субвенції для ОТГ, за рахунок яких заплановано реалізувати 176 проектів.

До речі, Чернігівщина – одна з шести областей, де перспективний план формування ОТГ, поданий на затвердження КМУ, покриває 100% території регіону. Такий же показник мають Донецька, Луганська, Рівненська, Херсонська та Хмельницька області.

Загалом же 24% території країни все ще не покрито перспективними планами, 128 районів із 490 районів (не враховуючи 25 окупованих) досі не беруть участі у процесах добровільного об’єднання громад.

 Вкотре закликаю керівництво районів та областей брати активну участь у питанні створення спроможних громад, максимально сприяти цим процесам. Ми стрімко наближаємося до чергових місцевих виборів, які логічно буде проводити на новій територіальній основі. І значною мірою від нас з вами залежить, як завершиться формування цієї основи – добровільним чи адміністративним шляхом, – наголосив В’ячеслав Негода.

Перший заступник голови Чернігівської ОДА Юлія Свириденко зазначила:

– У Чернігівській області вже функціонує 37 ОТГ, чекають призначення перших виборів ще дві ОТГ – Озерянська та Борзнянська, у трьох ОТГ – Вертіївській, Любецькій, Носівській – триває процес приєднання суміжних сільських рад. Ми і надалі працюємо над впровадженням реформи децентраліції в регіоні, акцентуючи на тому, що ОТГ мають бути фінансово спроможними. 

Зауважимо, що за загальним рейтинговим показником Чернігівщина займає 5 позицію. У тому числі має 3 місце за відсотком населення ОТГ до загальної кількості населення, 4-те – за покриттям ОТГ площі області, 5-те – за кількістю ОТГ.2018_07_10_monitoring_22[1]

Ще статті по темі

Back to top button