Суспільство

Чернігівщиною гуляють уже два ведмеді

У селі Отрохи Чернігівського району виявили сліди бурого ведмедя. Про це в соцмережі розповів засновник природничого центру «Міжрічинська пуща» Андрій Сагайдак. А згодом пан Андрій повідомив новину, що клишоногих на Чернігівщині вже двоє.

«У нашому Чернігівському Поліссі вже є щонайменше два ведмеді. Але відстань між ними – доволі велика», – написав Андрій Сагайдак.

Ситуація така, що першого ведмедя ще ніхто не бачив на власні очі, натомість другого вдалося сфотографувати.

«Ми зафіксували на фотопастку ведмедя на Чернігівщині», – повідомив у соцмережі чернігівець Олександр Михайлов і виклав світлини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хрюшка Васька: чернігівський зоолог – про кабанчика, який не боїться людей

«Нині відбувається цікавий процес розселення тварин. Наприклад, у Чорнобильській зоні ведмеді з’явилися декілька років тому. Їх там вивчають знайомі зоологи, аналізи різні проводять, є проєкти із закордонними науковцями.

Яка причина розселення, що вже аж на Лівобережжя вони перейшли, – хтозна. Поки можемо лише факт констатувати. Ведмеді могли зайти або з Чорнобильської зони, або з Білорусі. На Сумщині ведмеді з брянських лісів заходили до Старогутського парку», – розповідає чернігівський зоолог Олександр Федун.

За його словами, ведмідь – це великий ссавець, якому потрібно багато їжі, а їсть він усе – від комах і корінців до трупів тварин.

«Востаннє ведмедя в природі на Чернігівщині бачили у 30-х роках минулого сторіччя. Саме тоді вбили останнього ведмедя на Поліссі», – нагадав зоолог.

Якщо ж таки доведеться зустріти ведмедя у лісі, не варто панікувати і бігти – ведмеді бігають швидше, ніж люди. Не варто намагатися сховатися на дереві – ведмеді чудово лазять по деревах. Не варто лягати й удавати мертвого – це вкрай ризикована стратегія. Швидко, але спокійно треба змінити напрямок руху та відійти.

Ірина Осташко

Фото – Олександр Михайлов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button