Суспільство

Чернігівська облрада просить відтермінувати ринок землі і зберегти її функції у процесі децентралізації

*Актуально

Фракція «Наш край» у Чернігівській обласній раді підтримала звернення до центральних органів влади щодо ринку землі і виступила за збереження функцій облрад у процесі формування об’єднаних територіальних громад.

Як повідомила керівник фракції «Наш край» Ольга Чередник, відповідне рішення схвалено під час позачергової сесії обласної ради.

За її словами, рішення щодо ринку землі має бути виваженим і максимально враховувати інтереси власників – українських селян. І це мають бути не просто слова, а реальні дії. Тому депутати звернулися з вимогою до  Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова і прем’єр-міністра Олексія Гончарука не розглядати у другому читанні законопроект №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», продовжити мораторій продажу сільгоспземель до завершення реформи децентралізації, а також проведення референдуму щодо дозволу купівлі землі іноземцями. Адже українці не тільки повинні мати право купити землю, а й мати на це фінансові можливості.

Також «Наш край» підтримав звернення до центральних органів влади щодо недопустимості виключення обласних рад із процесу формування об’єднаних територіальних громад. Депутат від «Нашого краю» Ірина Грозенко нагадала, що Чернігівщина є лідером зі створення ОТГ і тут уже працюють 50 громад. А відсторонення обласних рад від затвердження перспективних планів формування ОТГ, на її думку, суперечить принципам народовладдя і демократії. «Ми просимо, щоб і надалі перспективні плани затверджували обласні ради, а не одноосібно очільники областей, що може призвести до зловживань і порушень», — наголосила вона. На переконання Ірини Грозенко, це право і далі має залишатися за обласними радами.

Водночас депутати від «Нашого краю» виступили за зняття з розгляду питання про затвердження Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації. Як зауважила Ольга Чередник, це питання потребує більш детального вивчення і виважених підходів. Вона наголосила, що неприпустимо, коли проект рішення виноситься на розгляд депутатів у сесійну залу без попередніх обговорень. Тим паче, що за два тижні має бути чергова сесія обласної ради. Цей проект рішення зняли з розгляду.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

 

 

Ще статті по темі

Back to top button