Суспільство

Чернігівські археологи знайшли унікальну давньоруську знахідку (Фото)

На території стародавнього Дитинця продовжуються науково-дослідні роботи Чернігівської археологічної експедиції Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомляє керівник досліджень, кандидат історичних наук Олена Черненко.

2

«Продовження робіт в Чернігові. Глинобитна піч, що використовулася досить довго дбайливими господарями. Ремонтувалася не менше 8 разів (8 подів, хто знає про що мова; здається – рекордне число).

Серед знахідок записка з минулого на стінці амфори (графіті). Шкода, що збереглася не повністю. Уламки амфор і імпортного посуду – сліди минулої розкоші; пружинні ножиці і багато іншої інформації про життя Чернігова у ХІІ-ХІV століттях», — зазначає Олена Черненко.

3

Археологами виявлено унікальну давньоруську піч.

«Найцікавіший об’єкт, на жаль, погано зберігся – піч для випалювання вапна (не плутати з вапняною ямою). Подібна виробнича споруда в Чернігові виявлена вперше. Для Древньої Русі в цілому відомо всього декілька таких споруд. Засмучує, що збереження погане», — пише дослідниця Олена Черненко.

«Від печі на висоту до 3-х рядів кладки збереглися окремі ділянки двох стін, складених з цегли-плінфи на глині і частина внутрішнього об’єму, заповненого крейдяною породою. Плінфа не має слідів повторного використання. Швидше за все, вона узята безпосередньо з партії, заготовленої для будівництва однієї із споруд на території Дитинця. Для якої саме споруди – ще потрібно уточнити. Нагадує ту плінфу, з якої була побудована південна галерея Спасо-Преображенського собору, що не збереглася (галерею ми досліджували в 2012 і 2013 рр.)», – додає керівник археологічної експедиції Олена Черненко.

4

Як повідомлялося, розкопки на території Валу проходять на виконання «Обласної цільової програми археологічних досліджень у Чернігівській області на 2013–2020 рр.», за сприяння Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Замовник досліджень: Чернігівський обласний історичний музей імені В.В. Тарновського.

У роботах беруть участь наукові співробітники заповідника і студенти Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка.

Археологічні дослідження розпочалися 26 червня 2017 року. Вже виявлено багато цікавих знахідок. За підсумками розкопок буде проведена прес-конференція та виставка.

Джерело: сайт Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»

Фото Олени Черненко

Ще статті по темі

Back to top button