Суспільство

Чернігівські лікарі врятували пацієнту ногу

В умовах Чернігівської міської лікарні №2 здійснена складна гібридна операція. Її проведення дало можливість зберегти людині нижню кінцівку. Гібридні хірургічні втручання – один із основних сучасних напрямів, що розвиваються в судинній хірургії XXI століття. Одномоментне поєднання реконструктивної хірургії (відкритої операції на артеріях) з ендоваскулярними (внутрішньосудинними, без розрізів) методиками доцільне в деяких складних випадках, а іноді є єдиним можливим способом оперування складних уражень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Складна операція: жителю Чернігівщини «відремонтували» серце

Як зазначив завідувач відділення інтервенційної радіології (рентгено-хірургічний блок) та рентгенології, серцево-судинний, ендоваскулярний хірург відділення серцево-судинної хірургії Олександр Бараненко, до лікарні надійшов пацієнт із розшаруванням (дисекцією) загальної здухвинної артерії. Вона міститься в області таза, де аорта розділяється на дві судини, що йдуть у ноги. На тлі розшарування артерії в судині виник тромб, який перекрив кровоплин у кінцівку. Виникла критична ішемія (тканеве голодування) нижньої кінцівки.

− Пацієнту за 60 років. Спочатку була виконана стандартна відкрита операція, під час якої було видалено тромб. Для подолання розшарування задіяний ендоваскулярний метод, суть якого полягає в тому, що в артерію вставили стент. Лише комбінація цих двох втручань вирішила проблему – пацієнт залишився з нижньою кінцівкою, – розповідає Олександр Бараненко.

Склад бригади лікарів, що рятували пацієнта: лікар-хірург судинний Олександр Бараненко, асистував лікар-хірург судинний Іван Саввіді, лікар-анестезіолог Валентина Мельник, сестра медична-анестезист, рентгенолаборант Альвіна Цикал, сестри медичні операційні Ганна Василенко та Лариса Гринь. Післяопераційний догляд за пацієнтом здійснювали співробітники відділення серцево-судинної хірургії.

Прогноз для пацієнта цілком сприятливий. Він залишився з ногою. Без оперативного втручання йому щонайменше загрожувала б ампутація кінцівки. Операція пройшла успішно. На сьогодні пацієнт проходить період реабілітації вдома, ходить своїми ногами, соціально адаптований.

Джерело: Друга_лікарня

Ще статті по темі

Back to top button