Суспільство

Чернігівські ветерани змагалися за право поїхати на міжнародні Ігри Нескорених до Канади

Наприкінці травня – на початку червня в Києві відбувся національний відбір до збірної України Ігри Нескорених 2025. Традиційно національні змагання з різних видів спорту організовували серед поранених військовослужбовців і ветеранів.

Участь у відборі брала й команда Чернігівщини.

«У 2025 році Ігри Нескорених проводитимуться у Ванкувері, в Канаді.

На відбірковий етап учасники приїхали з усієї України, зокрема 17 людей – із Чернігівської області. А всього було орієнтовно 500 учасників.

У нас потужна команда з міста Чернігова та Чернігівської області. Вона називається «Північний форпост». І форма у нас своя є. Опікується нами БФ «Ветеранський простір «Серцевір».

Зрозуміло, що участь у цих змаганнях беруть ветерани, які втратили на війні кінцівки або які внаслідок поранень мають інші проблеми зі здоров’ям», – зазначив чернігівець Олександр Василенко, учасник відбіркового етапу на Ігри Нескорених 2025.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові переслідували водія, позбавленого права керування, який їздив «під наркотиками»: на порушника склали низку протоколів

За його словами, ветерани змагалися в різних видах спорту: настільному тенісі, волейболі сидячи, баскетболі на візках, плаванні, стрільбі з лука, пауерліфтингу, метанні ядра, метанні диска.

«Я змагався в настільному тенісі та стрільбі з лука. Бо аби виступати в інших видах спорту, мені треба більше тренуватися. Думаю, далі буде.

Я з 2014 року воював добровольцем і маю поранення, контузію і компресійний забій хребця. Нині служу в Державній спеціальній службі транспорту», – розповів Олександр Василенко.

Він зізнався, що виступати не було важко, бо головне – не посісти якесь місце, а участь, спілкування, позитивні емоції. До того ж, багато хлопців одне з одним знайомі, хоч і з різних областей. Познайомилися під час бойових дій, адже війна в Україні вже, на жаль, довго йде.

Що змагальна атмосфера не є головною, підтверджує і назва – не змагання, а Ігри Нескорених.

«Потрібно, щоб якомога більше людей знали про подібні заходи, бо нині багато військових після поранень, без кінцівок. І вони замикаються в собі, не знають навіть, що такі змагання проводять або що є організації, які підтримують ветеранів, котрі потребують порятунку від самотності чи депресії», – пояснив Олександр Василенко.

Наразі відбір учасників на Ігри, що відбудуться наступного року в Канаді, триває. Відбирають учасників за певними критеріями, в яких місце, яке посів спортсмен на відбіркових змаганнях, відіграє не першорядну роль.

«Казали, що упродовж одного-двох місяців скажуть результат. І якщо спортсмен уже побував на світових змаганнях, то вдруге не можна. Хоча у відбіркових іграх можна брати участь. На міжнародні ігри я ще жодного разу не їздив. То, можливо, удача посміхнеться», – сподівається Олександр Василенко.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button