Суспільство

Чернігівських дітей запрошують на майстер-класи з випікання миколайчиків

Життя не стоїть на місці, тож мистецькі заклади в Чернігові прагнуть відповідати духу сучасності. Для цього доводиться практикувати сучасні форми роботи та паралельно прищеплювати новим поколінням музейних відвідувачів любов до прекрасного, літератури і мистецтва.

У цій справі Музей-заповідник Михайла Коцюбинського, що в Чернігові, аж ніяк не пасе задніх. Бо цей заклад, імовірно, єдиний, де, окрім цікавих екскурсій і розповідей, можна ще й самому напекти пряників і прикрасити їх глазур’ю. 

«Ця ідея не нова. Пряники ми печемо з 2014 року. Починали все зі свята Миколая. Бажання таке виникло, бо хотілося наблизити сучасних дітей до давніх українських традицій. Сучасні діти люблять свято Миколая, адже цього дня отримують подарунки. Натомість історію свята насправді мало хто з них знає. Тож у нас був цілий проєкт. Він називався «На гостину до святого Миколая», й однією зі складових задуму було випікання пряників – солодких миколайчиків – і розмальовування», – розповідає Наталя Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи Музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Хустка – оберіг для ЗСУ»: в громаді на Чернігівщині проводять креативну акцію

Прянична справа йшла чудово, допоки карантин усе не сплутав. Адже всі програми і проєкти за участі дітей довелосяпризупинити. А потім сталося повномасштабне вторгнення. 

Нині традицію вирішили відродити, але майстер-класів ще не організовували. 

«Ми будемо проводити їх для дітей, причому вони розраховані на учнів початкової школи. 

І цьогоріч свято Миколая за новим церковним календарем раніше, 6 грудня. То ми плануємо наші заходи з 27 листопада до 6 грудня. Уже вчителі телефонують, цікавляться, то, думаю, охочі будуть. Діти дуже хочуть. І хай би там щоа життя триває. Бо це наші народні традиції і їх треба відновлювати. 

Як пряники пекти та розмальовувати, не забули. Все пам’ятаємо, із задоволенням прийматимемо наших маленьких відвідувачів», – запевняє Наталія Коцюбинська.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button