Суспільство

Чернігівський археолог розповів, кому належали могили, розкопані на Любецькій

Нещодавно археологи в Чернігові під час розкопок знайшли стародавні поховання поблизу віднайденої межі давньоруського Чернігова. Все це виявили під час ремонту водогону на вулиці Любецькій.

За словами історика й археолога Ігоря Ігнатенка, старі кладовища знаходяться по обидва боки віднайденого рову, який і є вже згаданою межею Чернігова.

«Із одного боку цієї лінії рову і з іншої знаходяться кладовища. Це вказує на те, що кладовище з’явилося раніше. Тобто в ХІ сторіччі воно там уже було, а пізніше його просто «розрізали» муром. Тобто визначили, де ще Чернігів, а де територія вже за його межами. Це поховання звичайних людей, до речі, ще за язичницькими обрядами, є й ті, що поховані в ґрунтових могилах, тобто вже християнські. Причому, як показують уламки кераміки, у нас не одразу всі чернігівці навернулися до християнства. В ХІ столітті, а можливо, й до початку ХІІ століття, ховали небіжчиків у курганах, тобто проводили язичницькі обряди. Але без кровавих жертв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 років за партою: чернігівці – про реформу середньої освіти

До речі, ще в 2005 році я брав участь у розкопках кургану по трасі, що проходить через Седнів, там розширювали дорожнє полотно і розкопали курган, пограбований у давнину. У ньому було поховання в дерев’яній камері, мабуть, якогось багатого чоловіка – боярина чи дружинника. Речі звідти переважно вкрали, але цікаво, що там були лише рештки похованого, причому йому було за 50 років, якісь цінності, але не було жертв – ні людських, ні тварин. Тобто їхніх кісток не знайшли. Тож, з одного боку, ніби продовжується язичницький звичай поховання в кургані з майном, а з іншого – вже не вбивали не тільки людей, а й тварин для супроводження покійного в потойбічний світ. Перехід від язичництва у християнство відбувався поступово. І вздовж Любецької ми те саме спостерігаємо», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Ігор Ігнатенко.

Ірина Осташко

Фото Ігоря Ігнатенка

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button