Суспільство

Чернігівський бібліограф грається зі школярами у цікаву гру «Калах»

Валерій Помаз, бібліограф Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва, от уже приблизно 10 років проводить позакласні заняття, переважно на екологічні теми, для чернігівських школярів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уроки патріотизму: бібліотекарі Чернігова створили «бульвар під каштаном»

Спершу працював з учнями початкових класів, які відвідували групи продовженого дня у школі №27.

«Під час занять звертав увагу, що дітям потрібні ігрові паузи. Тож вирішив запропонувати їм пограти в гру, в яку в дитинстві сам грав із братом і другом-сусідом. Ідеться про «калах», назва якої походить від назви африканської пустелі Калахарі. Ця гра чимось нагадує шахи, але не потребує тривалої теоретичної підготовки. У «калах» доктор наук може програти школяреві. Усе через непередбачувані ситуації, які можуть виникнути», – розповідає Валерій Помаз.

За його словами, гра за суттю дуже нестандартна, розвиває логічне мислення, проте із простими правилами, що дуже до вподоби дітям. До речі, жодних підручників про те, як у неї грати, не існує.

«Також важливо, що все, що потрібно для гри, нескладно виготовити самостійно. Потрібно 12 пластикових хаток – це для двох гравців. Буває, що використовуємо пластикові упаковки з-під сиру. І ще потрібні більші хатки – калаті, де накопичуємо свої кульки чи камінці. До речі, кульки можна придбати у магазинах сучасного рукоділля. І щоб дітям було цікавіше чи веселіше можна використовувати різнокольорові. На початку гри має бути 72 кульки, по 6 у кожній хатці», – повідомив чоловік.

Після 2015 року Валерій Помаз почав працювати зі старшими дітьми – із 5-6 класу. Вже у школі №23.

«Там я теж проводжу екологічні заняття. І часу на це виділено суттєво менше, тож поки пограти в «калах» школярам не пропонував. Хоча для цієї гри діти, які навчаються у так званій середній школі, підходять найбільше», – пояснює бібілограф.

Валерій Помаз сподівається на продовження співпраці з чернігівською школою №23 і наступного навчального року.

Ще статті по темі

Back to top button