Суспільство

Чернігівський зоолог розповів, чому область потерпає від вовків

На Чернігівщині почастішали випадки, коли вовки заходять на людські подвір’я і роздирають домашніх собак. На жаль, зафіксовано факт, коли на Ріпкинщині скажений вовк мало не загриз людину.

За словами знаного чернігівського зоолога Олександра Федуна, до якого ЧЕline звернувся за коментарем, своєрідним донором сіроманців для північних областей України є зона відчуження, де тварини розмножуються. Свого часу фахівці підрахували, що там налічується близько 70 вовків. Це кілька зграй (зазвичай по 7 особин). І ці зграї, шукаючи поживу, увесь час перебувають в русі, тому й заходять у пошуках їжі до сіл.

«З погляду будь-якої біологічної системи це нормально. Бо всі хочуть їсти. Та найгостріше ця проблема постає під час сніжної і морозної зими. Тому й потрапляє сіроманцям на зуб те, що легше всього добути», – зауважив зоолог.

Фахівець каже, що вовки нападають на людей у дуже крайніх випадках. Це можуть робити хіба що дуже голодні особини.

На думку зоолога, треба регулювати популяцію сіроманців. Бо велика популяція створює небезпеку не тільки для людей, а й для диких тварин, яких теж не так багато лишилось.

«Але мисливці не дуже хочуть полювати на вовка, бо це хитрі тварини, і на нього треба вміти полювати. Вовк вміє себе захистити і заховатися від переслідування. А селянам бажано не ходити в темну пору по вулиці. Бо в темряві хижаки більш активні», – сказав фахівець.

До речі, відомо, що в Європі сіроманців мало, і там вони навіть занесені до списків тварин, що охороняються.

Ще статті по темі

Back to top button