Суспільство

Чернігівський еколог розповів про загрози для існування деяких видів тварин у нашій області

Не так давно увага чернігівців була прикута до проблеми ймовірного зникнення в нашій області червонокнижних гризунів – хом’яків, але не домашніх, а тих, що живуть на дачах, городах, присадибних ділянках.

Чи дійсно є така загроза і, якщо так, то чому, поцікавилися в чернігівського еколога Юрія Карпенка.

«Якщо говорити про диких гризунів, особливо природної фауни, то дійсно, зараз загроза для них є. Розорювання територій, використання агрохімікатів, пестицидів різних груп справді створюють ризики та загрози. А хом’як – це вид, який не тільки на дачах і городах, а й у полях зустрічається – на територіях межових. То певна загроза через ці процеси для його існування є. Зміна рівня ґрунтових вод також може впливати на підтоплення нір і територій», – зазначає еколог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція розслідує факт забруднення землі промисловими відходами на Сновщині (Подробиці)

Загалом, за словами еколога, для більшості тварин умови нашої області – оптимальні. Але є ризики на міських територіях для таких тварин, як їжаки й білки. Вони можуть зникнути через вплив людини.

«Наприклад, вигулюючи собак, людина може нацьковувати їх на цих тваринок. Також забираючи цих тварин додому, ніби рятуючи, люди таким чином завдають їм шкоди. А насправді їм порятунок і не потрібен.

Вплив людини відбувається і через опосередковану діяльність, так звані антропогенні фактори. Насамперед використання отрутохімікатів, полімерних і поверхнево активних речовин, мийних засобів. Тобто фактично людина, наче й використовуючи блага цивілізації, впливає на дику природу, насамперед фауну ссавців. Бо ці види дуже чутливі до таких ризиків», – повідомив Юрій Карпенко.

До речі, певні загрози стоять перед тваринами, які живуть у заплаві. Тобто на цих тварин може вплинути водопілля та висока вода. Зокрема, якщо тривале водопілля, то деякі тварини просто не зможуть врятуватися і потонуть.

Не кращим чином позначаються на всьому живому і воєнні дії.

«Особливо великі тварини не сприймають вибухи й шум, запах диму, пожежі, руйнації ландшафтів середовища. Від кордону, місць активних бойових дій тварини намагаються відійти подалі, навіть в околицях міст і селищ з’являється більше великих тварин. І причина цього – воєнні дії», – пояснив еколог.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button