Суспільство

Чернігівський священик розповів, як правильно прощатися з померлим родичем

У житті кожного трапляються гіркі моменти, коли дорогі серцю люди відходять у кращі світи. Тож дуже важливо провести їх в останню путь гідно. Для християн це передусім молитва й відспівування.

«Найперше через цей обряд виявляємо любов до своїх рідних і близьких, які відходять від нас. Також знаємо, що немає такої людини, яка жила б і не згрішила. Тому в цих молитвах просимо, щоб Господь простив померлому всі провини – вільні і невільні. Щоб Господь оселив душу, де всі святі і праведні спочивають, тобто у царстві небесному», – розповів отець Роман, настоятель Катерининського храму, що в Чернігові.

За його словами, цей обряд повинні проводити священнослужителі.

«Взагалі у містах це все трішки перекручене і не дуже добре. Адже звечора при покійнику має служитися парастас, потім – відповідна служба в храмі. Також має бути молитва на місці поховання, тобто на цвинтарі. А зараз священика до моргу запрошують і дають 20 хвилин, тому все поєднується в одне, але водночас все одно треба пам’ятати, що це є обряд.

Цієї служби на даний час не може проводити ніхто з простих людей чи бабусь із села. Але дійсно, був важкий час, коли церкви були закриті, коли духовенства не було і не мали можливості відспівувати. Тому побожні люди самі читали молитви і відспівували усопших, як могли. І це тоді було добре, правильно та законно. Але зараз часи змінилися і церкви ніхто не забороняє. Тому це має робити священик», – наполягає отець Роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отець Роман розповів про перехід церковних громад під юрисдикцію ПЦУ на Чернігівщині

До речі, традицію читання Псалтиря над покійним, як це зараз відбувається здебільшого в селах, духівник схвалює.

«Читання Псалтиря – це знову ж таки молитва і поминання. Бо неправильно поминати наїдками, напитками і горілкою – це не поминання, а речі несумісні з християнством. Адже найперше для християн при поминанні покійного родича – молитва», – зазначив він.

Ще статті по темі

Back to top button