Суспільство

Отець Роман розповів про перехід церковних громад під юрисдикцію ПЦУ на Чернігівщині

Про об’єднання українських церков у Єдину помісну незалежну церкву – Православну церкву України – було оголошено 15 грудня під час Об’єднавчого собору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історична подія: Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної церкви України

Після створення ПЦУ під її юрисдикцію почали переходити парафії храмів УПЦ МП. Про процедуру переходу для громад, які бажають відмовитися від російської церкви, ми розпитали отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові.

«Перш за все бажання перейти повинно бути волевиявленням самої громади. Це питання має бути винесене на збори громади, більшістю голосів проголосоване, проведене за протоколом. Після того, як рішення буде схвалене більшістю громади, проведене відповідно з протоколом, треба звернутись із проханням про прийняття цієї громади до Православної церкви України до керуючого Чернігівської єпархії Православної церкви України», – розповідає отець Роман.

На сьогодні вже виявили бажання перейти до ПЦУ парафії з Борзнянського, Чернігівського, Козелецького, Бобровицького, Городнянського районів. Але офіційно наразі результатів нема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий формат: на Чернігівщині чиновники організували унікальні «Українські вечори»

Як зазначає отець Роман, на даний час Православна церква України і, власне, Чернігівська єпархія ще живуть за старим статутом, тому що офіційно зареєстрованого нового статуту ще немає, він у стадії реєстрації в державних органах.

«Фактично Київського патріархату, як такої структури, вже немає, але ми ще живемо за статутом Київського патріархату, до часу, поки не отримаємо новий. Тому з цим пов’язана і певна пауза з переходом до ПЦУ. Зараз, якщо громада проситься, треба оформлювати документи до Київського патріархату, потім, із прийняттям статуту, їх доведеться знову перереєстровувати в Православну церкву України. Але процес триває, і є громади, які вже переходять», – зазначає отець Роман.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Просьба поддержать петицию: «Світлофор по Об’їздній навпроти Епіцентру та Екомаркету»:
    Стало неможливо перейти дорогу. Водії з Белорусії ще більш не дисципліновані, а Їх багато їде по цій трасі. По Об’їздній дуже багато машин, особливо в вихідні, і дуже небезпечно простим покупцям (без машин) перейти дорогу.
    Прошу підтримати петицію щоб не траплялись трагедії.
    Автор: Шевченко Віра Федорівна
    Дата початку збору підписів: 8 січня 2019 р.
    До кінця збору підписів залишилось: 2 дні

    Станом на ночь с 4 на 5 лютого петицію підписали 239 осіб з 250 необхідних.
    https://e-dem.in.ua/chernihiv/Petition/View/1604
    За два дня осталось собрать всего 11 подписей.

Back to top button