Суспільство

Чернігівський військовий комісаріат – про зрівняння прав жінок і чоловіків в армії

Верховна Рада України 6 вересня прийняла закон про рівні права жінок і чоловіків під час проходження військової служби. «За» проголосували 247 народних депутатів.

Згідно з новим законом, жінки та чоловіки виконуватимуть на рівних військовий обов’язок. Винятком будуть лише випадки, передбачені законом про охорону материнства та дитинства. Після набуття чинності жінок зможуть приймати в добровільному порядку на контракт або строкову службу. Також вони проходитимуть службу в резерві та дудуть військовослужбовцями запасу.

ЧЕline вирішив поцікавитися, що думають про таку законодавчу ініціативу в Чернігівському обласному військовому комісаріаті.

«Оснівний закон, якими користуються військові, – це статут Збройних сил України. Тобто це законодавчий акт, затверджений постановою Верховної Ради України.

До прийняття нового закону в армії була гендерна нерівність. Зокрема, жінка не могла їздити у відрядження, стояти в добовому наряді, були й інші обмеження. Через те, що ми йдемо до Європи, ухвалили відповідний закон і зміни до статуту та урівняли права жінок і чоловіків.

Крім цього, зрівняли вік служби жінок і чоловіків. Адже раніше було п’ять років різниці.

Наразі жінки і чоловіки в армії займають однакові посади, однакову зарплатню отримують, і до жінок і чоловіків – однакові вимоги», – сказав заступник військового комісара

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіверян запрошують на військову службу за контрактом

Чернігівського обласного військового комісаріату, підполковник Вадим Лільчицький.

Він також зазначив, що наразі в зоні проведення Операції об’єднаних сил перебувають багато жінок, які можуть брати участь у бойових діях нарівні з чоловіками.

Пан Лільчицький висловив і власну думку щодо перебування жінок в армії.

«Якщо жінка пішла в армію, то це її осмислене рішення, вона знала, куди йде. Але я як чоловік не хотів би, щоб моя дружина була в армії, бо вважаю, що жінка має виховувати дітей і займатися якимись мирними справами. Війна й армія – це чоловіча стихія і професія», – зазначив військовий.

Насамкінець розмови він сказав, що жінки військові, як і чоловіки, бувають різні. Тож порівняти, хто кращий, а хто гірший, не можна.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Лильчицкий знаток устава еще тот. Когда женщинам било запрещено ездить в командировки. Читай, чучело губастое на сон грядущий

    1. А Порошенко свою не пробовал в АТО, а выводок свой?

Back to top button