Суспільство

Чернігівці невдовзі не зможуть купити український коньяк і шампанське

У зв’язку зі вступом України в зону вільної торгівлі з ЄС нашим виробникам можуть заборонити називати продукцію “шампанське” і “коньяк”.

Цього вимагає Франція, бо ці назви вказують, що батьківщина напою – Франція: Провінція Шампань і місто Коньяк.

Сергій Ченуша з Міністерства аграрної політики розповідає, що наразі з цього питання тривають переговори з Єврокомісією.

«Інші країни переходили на нові назви поступово. Скажімо, Іспанія – упродовж 25 років. Але сьогодні ЄС вимагає негайної відмови від цих назв. Якщо таке станеться, то для галузі це буде згубно.

Адже наші споживачі знають, що таке шампанське і коньяк. Якщо назвати їх якимись іншими напоями, буде різке падіння споживання і величезні збитки. Водночас український ринок стає відкритим, тому цю нішу швидко займе імпортна продукція», – вважає він.

Фахівець відзначає, що назву “коньяк” в Україні використовують з 1960-х, а “шампанське” – більше століття. Воно в цей час пов’язується не з французькою провінцією, а з процесом шампанізації вина, тобто надання йому ігристих властивостей. Відповідно, коньяк – це кінцевий продукт, отриманий після перегонки коньячних виноматеріалів.

«Поки що переговори з Єврокомісією носять консультативний характер. Європейська сторона з’ясовує нашу позицію. Ми відстоюємо інтереси своїх виробників, хочемо, щоб був 15-річний перехідний період і можливість компенсації втрат від ЄС», – зазначив Ченуша.

Нині в Україні майже 30 підприємств випускають коньяк і 18 – шампанське. Торік вони виробили 4 млн декалітрів вин шампанських і 2,3 млн декалітрів коньяку

Ще статті по темі

Back to top button