Суспільство

Чернігівці розповіли, чи підуть на Великоднє богослужіння та до якої церкви

До найвеличнішого й улюбленого всіма християнського свята Великодня, що цьогоріч припадає на 16 квітня, – рукою подати. Невід’ємні атрибути свята – урочисте всенічне богослужіння й освячення пасок, крашанок та інших наїдків, які приготують господині.

Між тим, це вже буде другий Великдень, який Україна, на жаль, зустрічає в умовах широкої війни, коли від рук російських загарбників гинуть кращі сини та доньки України, діти, старі люди, руйнуються долі, житло й купа інших будівель і об’єктів, здригається від вибухів свята українська земля…

Ситуація страшна та болюча, але навіть за таких обставин світле Христове Воскресіння настане. Тож вирішили дізнатися в чернігівців, чи планують вони йти на Великоднє богослужіння і чи важливо, в якій церкві святити паску?

Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради

Дуже рідко відвідували Великоднє богослужіння, оскільки воно всенощне – триває майже всю ніч. Освячувати великодній кошик будемо, в якій церкві – не важливо, Бог – один. Він живе не тільки в церквах, а й у нас.

Владислав Пархоменко, історик

До повномасштабного вторгнення щороку відвідував Великоднє богослужіння. Зазвичай на службу та освячення пасок ішов під ранок.

На території України має бути лише одна Помісна Православна церква України і жодних московських патріархатів. Їхнє місце – за межами нашої держави! Шкода, що православним вірянам цього патріархату очі починають відкриватися лише на дев’ятий рік російсько-української війни, і то не у всіх.

Планую відвідати Великоднє богослужіння й освячення пасок у церкві св. Параскеви П’ятниці або в кафедральному соборі святої великомучениці Катерини ПЦУ.

Анатолій Тютюнник, журналіст

На Великоднє богослужіння збираюся. Це головний день у році для православних християн. Паску в нашій родині святили завжди, навіть коли в селищі ще церкви не було – ходили до сусіднього.

Святити будемо, звісно, в ПЦУ – тій церкві, яка з народом і в горі, і в радості.

Олександр Гашпар, громадський активіст

Ні, не планую. Немає просто бажання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий письменник Сашко Дерманський приїхав до чернігівських дітей (Фото)

Микола Силенко, виконавчий директор у Чернігівському регіональному відділенні Асоціації міст України

Так, планую. Наша родина вже кілька років відвідує виключно храми Православної церкви України. Тож не будемо зраджувати традицію і, найімовірніше, підемо до Катерининської церкви.

Сєргєй Карась, журналіст

Минулого року, коли Чернігів (та й я теж, адже в лютому-квітні жив біля Березового гаю, а там бомбили щодня) намагався оговтатися від наслідків російської облоги, я був просто шокований кількістю чернігівців, які ходили «святити пасочки» до храму на честь «новомучеників і сповідників російських» упц московського патріархату на сучасному проспекті Левка Лук’яненка (це навпроти магазину «Сіверський»). Сам я у 2022-му ходив до церкви Іоанна Воїна (це храм ПЦУ на Ремзаводі).

Не певен, якщо чесно, що піду саме на богослужіння та відстою всю службу, але так, святити паску планую. А на моє переконання, нічого святого в церквах упц (яка, відповідно до висновків Держслужби з етнополітики, досі є частиною рпц – саме тієї церкви, котру очолює патріарх війни кіріл (гундяєв)) немає, тому й освятити там нічого не вдасться. Тож піду до ПЦУ.

Вадим Балінський, працівник сфери охорони здоров’я

На богослужіння не ходжу. Паску свячу в нашій церкві, що біля хати – маленька така, але ошатна. Швидко та зручно.

А взагалі мене хрестили в церкві московського патріархату у 1988 році – у Троїці в Чернігові. Зараз для мене немає значення, якої приналежності храм – в усіх служба українською мовою. І мене це влаштовує.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button