Суспільство

Чернігівці та чернігівки розповіли, що думають про 8 Березня

У Верховній Раді 13 лютого 2023 року депутати зареєстрували проєкт Закону щодо встановлення українських свят, згідно з яким 25 лютого пропонується відзначати День української жінки.

Минув рік, проте наразі офіційного рішення про повне скасування 8 Березня як Міжнародного жіночого дня не існує. Тож що думають про цей день чернігівці та чи відзначатимуть його?

Ірина Каганова, завідувачка відділу краєзнавства Чернігівської ОУНБ ім. Софії та Олександра Русових

Ніколи не вважала 8 Березня політичним чи гендерним, чи феміністським святом. Для мене це свято Весни і Тепла! А ще це Мамине свято для мене… На мою думку, свято потрібне. Залюбки отримаю і привітання, і подарунки.

Ірина Синельник, журналістка

Для мене свято 8 Березня має свою еволюцію: від свята весни, краси і жіночності, як нам розповідали в школі, до дня-нагадування про права жінок і скільки ситуацій нерівності ми маємо ще насправді в нашому житті. Це свято абсолютно не про квіти!

Сьогодні жінки навчаються в університетах, голосують і балотуються на виборах, водять авто, мають свій бізнес. Але ці права в жінок, на жаль, були не завжди. За них боролися і їх відстоювали. Тому 8 Березня саме про це.

Нині з багатьма колегами і колежанками маю причетність до діяльності коаліції «Чернігівщина 1325», яка працює на регіональному рівні над втіленням резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Тож, розумію важливість залучення жінок до процесів прийняття рішень у своїх громадах, участь у післявоєнних процесах відновлення і відбудови.

А подарунки та квіти – це завжди приємно, і точно не треба чекати 8 Березня, щоб зробити сюрприз важливій і близькій людині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Талановита чернігівка, яка вимушено перебуває за кордоном, написала книжку та вправляється в музиці

Вадим Балінський, працівник сфери охорони здоров’я

Ставлення до 8 Березня таке, як і раніше: Жіночий день – завжди свято для всіх, зокрема і для чоловіків. Цьогоріч це свято, як і два минулі роки – нагода привітати не тільки рідних та близьких жінок, а й тих представниць цієї красивої статі, які служать у ЗСУ. Звісно, подарую  любій дружині, жінкам із мого оточення щиру посмішку, комусь дістанеться мій поцілунок і келих шампанського. Побажаю, попри тяжкі часи, поваги від своїх чоловіків і, звісно, любові та миру.

Віктор Беляков, звукорежисер

Раніше сприймав це свято просто як Жіночий день, свято Весни, що символізує квітучість, жіночність, без прив’язки до певних історичних подій. Нині не звертаю уваги на цей день, оскільки деякі люди вкладають різний сенс у 8 Березня, і дехто навіть ображається на вітання. А ті, хто лише раз на рік дарує квіти, просто дотримуються правила «Тримай і відчепись», забуваючи, що жінка є жінкою не лише раз на рік. Тож привід для уваги треба створювати самим по можливості.

Микола Силенко, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України

В умовах повномасштабної війни якось не до святкування. Подарунки рідним і близьким можна (і навіть треба) робити без привʼязки до конкретних дат. Тому особливого акценту, мабуть, не робитиму. Скоріш за все, куплю невеликий торт для родини, щоб попити разом чаю ввечері.

Яна Тулупова, зоозахисниця

Чесно, мені якось все одно на це свято, та й здається, ми його вже давно не святкуємо, тому для мене це звичайний день. Стосовно привітання: привітають – подякую, ні – теж не засмучуся.

Спілкувалася Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button