Суспільство

Чернігівці вчать корейську мову, ласують корейськими стравами і захоплюються корейською культурою

На перший погляд, між Черніговом та Кореєю немає геть нічого спільного. Але в наш вік інтернету і розвитку технологій, не обов’язково навіть виходити із домівки, аби знати, чим захоплюється світ. Йдеться про K-pop культуру, тобто музичний жанр, який охоплює безліч стилів поп-музики Південної Кореї, включаючи різні напрямки танцювальної музики, електропоп, хіп-хоп і сучасний ритм-енд-блюз.

Зрозуміло, що й чернігівській молоді це все до душі. Тож, невипадково, представники прогресивного покоління хочуть вивчати корейську мову, аби краще розуміти своїх кумирів. І така можливість у Чернігові є. Про це й не тільки – в розмові з Тетяною Міфтаховою, викладачем корейської мови у нашому місті і організатором заходів, пов’язаних із корейською культурою. 

Пані Тетяно, чи відбуваються нині у Чернігові дні корейської культури?

Так. Якраз нещодавно відбувся день корейської культури, я запросила своїх друзів із Києва, які самі не місцеві, а носії мови, тобто, корейці, які поки що знають російську мову, але вивчають українську. Вони раніше проводили і нині проводять у містах Україні дні корейської культури, популяризують її, влаштовують заходи, які подобаються молоді. Корейська культура, як і до широкої війни, є актуальною. У Чернігові також є танцювальні команди, щонайменше дві виступали на нашому заході. У ці команди самоорганізувалася молодь, старшокласники й студенти.

Захід був чотирьохгодинний, то приділили увагу і вивченню мови. А взагалі я набираю групи, вони в мене були до пандемії і широкої війни, дві групи онлайн займалися, а нині — більш індивідуально. Бачу, що молодь повертається до свого інтересу.

Що спонукає людей вчити корейську мову?

Спочатку людям подобається культура – через корейські серіали і музику. Серед молоді, школярів середніх і старших класів все це дуже популярно. Є молодь, яка малює в корейському стилі арт. Представники молодого покоління хочуть розуміти музичні композиції, які вони слухають, фільми, які дивляться. Також багато хто мріє поїхати до Кореї, зокрема на культурні фестивалі. Сама я їздила до Кореї три рази.  Торік була поїздка із Європи з командою українських біженців. Ми представляли там Україну народним танком на фестивалі, який був у Південній Кореї. Цей фестиваль щороку влаштовують. Ми тоді здобули гран-прі. І цьогоріч команда також їде. Окрім цього, відбуваються різні молодіжні кемпи та інші заходи. Тож допомагаємо молоді здійснити свою мрію і побувати в Кореї.

Я, коли була студенткою, рік прожила в Кореї, як волонтерка від громадської організації. Вивчала мову, займалася соціальною діяльністю, здобувала знання про кухню і життя корейців. Цими знаннями ділюся в Чернігові. Маю плани проводити дні приготування корейських страв, які також популярні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ракетомоделісти з Ніжина поїхали на змагання до США

Які корейські страви смакують чернігівцям?

Гостра локшина, яка називається рамен. Вона просто заварюється, готувати не потрібно. У себе вдома пригощала нею слухачів курсів, коли мала таку можливість.

Смачні корейські роли кінбап. У планах є їхнє приготування. І особлива страва — гостра капуста кімчі,  яка смакує до всього.

Це все подобається нашій молоді, бо ці страви смакують їхнім улюбленим виконавцям чи кіногероям.  Тож, пізнавши цю культуру, наші люди вже не можуть її не любити.

Наскільки чисельна у нас спільнота, яка хоче вивчати корейську мову та культуру?

До нас на захід прийшло 30 людей. Але реклама була не масова, бо потрібно дотримуватися заходів безпеки. Але повторюся, що є танцювальні колективи, які самоорганізувалися і виступають. На День захисту дітей у Чернігові виступали різні колективи. Один із них презентував танцювальну корейську культуру.

Корейську мову під силу чернігівцям вивчити? Наскільки вона складна?

Під силу. І на мій подив, напевне, самостійно люди вивчають, чи якісь онлайн курси проходять, бо вміють читати і говорити, мають хорошу вимову. Але мова складна тим, що має іншу систему, ніж ми звикли. Та, якщо є мотивація і мета, вимову й граматику можна опанувати. При зустрічі з носіями мови, звичайно, наша молодь комплексує трішки, але намагається спілкуватися, за що отримує похвальні відгуки від носіїв мови.

Навчитися писати корейською важко?

Корейська мова — не китайська, має алфавіт, а не ієрогліфи. Кожна буква означає свій звук. Якщо зрозуміти систему, як писати, потренуватися, то все можливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фізичні вправи та рух — необхідність при гіпертонії: лікарська консультація для чернігівців

Як корейська спільнота відгукнулася на події, що відбуваються у нас в країні? Маю на увазі повномасштабне вторгнення. Чи приймали наших людей, надавали прихисток?

Із моїх колишніх учнівй учениць деякі мали зв’язки з Кореєю,  то вони повиїжджали до цієї країни. Але це не на державному рівні прихисток, бо там є свої політичні моменти. Їхали до знайомих і друзів, які кликали і кличуть українців. Розуміння, що у нас відбувається, є.

Сама Корея 50 років тому пережила війну з Японією і розруху, міжусобну війну і починала все з нуля. У Кореї є навіть програми і організації, які готові передати свій досвід. Просто нині є складнощі з в’їздом до України, бо небезпечно.  

Але наступного тижня наша команда поїде до Кореї і представлятиме Україну танком. Наша молодь залишиться там на деякий час, адже відбудеться танцювальне турне містами Кореї, під час якого відбудеться збір коштів для України. Також наша молодь братиме участь у лідерській конференції, де буде підніматися українське питання і, де перейматимуть досвід відбудови країни після війни і розрухи. Тож 30 наших школярів і студентів із різних міст Україні, серед яких буде чернігівка Соня Пінчук, долучаться до цих заходів.

Віримо, що молодь надихнеться не тільки через своє захоплення корейською поп-культурою, а й досвідом, як далі Україні відбудовувати свою державу. Адже Кореї спочатку було дуже складно, бо всі були в бідноті й нужді, але мали мету і мрію, аби діти жили краще, тому й працювали задля цього. Покоління, яке зробило Корею відомою на весь світ, —  це діти тих людей, які у свій час дуже сильно постраждали від війни, але зробили підґрунтя для розвитку держави.

Коли я викладаю, чи проводжу якісь заходи, то обов’язково розповідаю про менталітет корейців. Тим паче, що нині це актуально. Що Корея — це не просто веселощі і танці, вона має підґрунтя для комфортного і багатого життя, що всі там мають машини і потрібні гаджети, а діти забезпечені повністю усім. Показую Корею, яка завдяки своєму менталітету і внутрішньому стержню змогла так розвинутися. Україна теж має надію на такий розвиток. 

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button