Суспільство

Чернігівці вшанували пам’ять всіх полеглих за свободу і незалежність України (Фото)

У Чернігові 13 жовтня, напередодні Дня захисника України, вшанували всіх героїв-захисників, полеглих за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. У сквері ім. М. Попудренка відбулася церемонія покладання квітів до братської могили воїнів, які загинули восени 1943 року під час вигнання нацистських окупантів, меморіальних стел Героям Небесної Сотні та загиблим героям Чернігівщини — учасникам антитерористичної операції та операції об’єднаних сил. В урочистостях взяли участь керівники області та міста, представники об’єднань громадян, військові.

Учасники зібрання Хвилиною Мовчання вшанували усіх загиблих воїнів різних епох української історії. Заупокійну літію відправив настоятель храму Святої Великомучениці Катерини, секретар Чернігівської Єпархії Православної церкви України, протоієрей Роман Кіник. Під час виконання Гімну України прозвучав військовий салют.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відзначать День захисника України. Програма заходів

День захисника України, а також День українського козацтва та свято Покрови Богородиці відзначаються щорічно 14 жовтня. Це день пам’яті про мужність і героїзм воїнів, які в різні часи обороняли і обороняють нашу державу, усіх захисників України незалежно від службового становища та статі. Адже в сучасній українській армії кожен десятий боєць – жінка. Це свято нероздільно пов’язане з історичним розвитком нашого війська. Сучасна Українська армія береже бойові традиції предків та імена героїв, від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА. У ці дні всі українці вшановують ветеранів Другої світової війни, ветеранів АТО/ООС, кадрових військових, добровольців, волонтерів, капеланів.

Сучасне українське військо є однією з найпрофесійніших і найважливіших інституцій країни та однією з найбоєздатніших армій Європи. Аби зупинити агресію Російської Федерації та відстояти незалежність України, майже чотириста тисяч українців взяли до рук зброю у лавах Збройних Сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, правоохоронних органів і добровольчих формувань. На жаль, вже 185 синів Чернігівщини віддали свої життя за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Вони загинули при виконанні військового обов’язку в ході російсько-української війни під час Антитерористичної операції, Операції об’єднаних Сил в Донецькій та Луганській областях.

Після урочистої церемонії покладання квітів присутні мали можливість відвідати тематичну виставку, підготовлену Українським інститутом національної пам’яті до Дня захисника України. Проєкт «Проти Голіафа» — про жінок і чоловіків українського визвольного руху, які кинули виклик двом тоталітарним режимам і завдяки яким на мапі світу зараз є вільна Україна.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button