Суспільство

Кодекс самураїв, література про війну та психологію: книжки, які читають депутати та відомі чернігівці 

Книжки – це бездонна глибина мудрості. У них можна знайти відповіді на практично всі життєві запитання. Ще за допомогою книжок можна дізнатися і пережити те, чого не переживав у реальному житті, переміщатися в часі, ненав`язливо зануритися в чиєсь життя та якісно розвинути власну уяву.

А якій літературі віддають перевагу відомі чернігівці та які книжки радять прочитати іншим? Тим паче, зараз триває Національний тиждень читання.

Сергій Гривко, народний депутат України

Зараз читаю здебільшого тисячі нормативних документів та аналітику.

Взагалі ж раджу «Державець» Нікколло Мак’явеллі, «Думай і багатій» Наполеона Гілла, «Підсвідомості все підвладне» Джона Кехо. Читання обов’язкове для тих, хто бажає розвиватись. Воно тренує розум, дає нові знання та навички, розширює горизонти мислення.

Марина Семененко, депутатка Чернігівської міської ради

Обожнюю читати! Зараз читаю Хагакуре, японський трактат про кодекс самураїв. Дуже рекомендую, до речі. «Люди думають, що керуючись розумом можна розібратися в складних життєвих ситуаціях. Але розум спотворює суть, адже завжди керується вигодою. І ні до чого доброго це не приводить» – дуже крута цитата для нашого матеріалістичного світу.

Або «Я не знаю, як перемагати інших. Я знаю, як перемагати себе. Щодня ставай краще за себе вчорашнього. Ставай майстернішим. Не зупиняйся ніколи».

Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради

Як людина 1974 року народження, читати люблю, роблю це регулярно та з задоволенням. Читання розвиває світогляд людини, дає знання та досвід, навіть заспокоює, що особливо актуально в наш час. Читати радив би книжки з психології, наприклад, це Роберт Чалдіні «Психологія впливу – 2»; з бізнесу – Ден Кеннеді «Безжальний менеджмент»; на теми політики чи геополітики – Джон Болтон «Кімната, де це сталося».

Михайло Жирохов, військовий історик

Любов до читання – вона з дитинства. На жаль, зараз дуже мало часу читати художню літературу, переважно читаю спеціалізовану історичну літературу. Середостанніх прочитаних дуже вразила книжка споминів про події 2022 року Андрія Тристана – «Прийшла війна…». Можу порекомендувати всім, хто цікавиться актуальною історією України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «У День місцевого самоврядування просто працюємо»: староста з Чернігівщини Роман Боюн – про реалії життя в селі

Микола Силенко, виконавчий директор у Чернігівському регіональному відділенні Асоціації міст України

Читаю з п’яти років. Пізніше шкільної програми з літератури мені було мало, тому додатково опрацьовував твори Жуля Верна, Айзека Азімова, Теодора Драйзера. Зараз мало читаю художньої, а більше професійної літератури. Саме завершую «Атомні звички» Джеймса Кліра. Дуже рекомендую всім «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла та «Атлант розправив плечі» Айн Ренд.

Владислав Савенок, журналіст

Найбільше люблю романи та оповідання Нобелівських лауреатів і мемуари про письменників, а також книжки з психології та всесвітньої історії. Останнім часом цікавить, що діялося на землях України до і після нашої ери.

Нині читаю одразу кілька книжок: увечері – античну поезію з бібліотеки всесвітньої літератури: хочу знати, що хвилювало людей тисячоліття тому. А також перечитую роман англійського письменника Джойса Керіпро дивакуватого й іронічного художника, який ніколи не вішає носа і долає труднощі, жартує над ними та працює,попри все. Одним словом, оптиміста. Думаю, нині зрозуміло чому. 

Щодо порад – люди різні, то й читають різне, кому що «заходить». Я люблю перечитувати «Пригоди бравого вояка Швейка» Ярослава Гашека, «Мистецтво любові» Еріха Фромма, «100 років самотності» Маркеса – там про війну і як важко її закінчити. Головне – читати тапривчати змалечку дітей та онуків, аби вони росли розумними і допитливими й уміли миттєво відрізняти добро від зла, а правду від брехні.

Тетяна Винник, письменниця

Я наразі читаю багато психологічної літератури. Останні прочитані книги – це «Позбудься звички бути собою» доктора Джо Диспензи, «Драма обдарованої дитини» Аліси Міллер, «Бути жертвою більше не вигідно» Вероніки Хлєбнікової, трилогія Майкла Ньютона «Спогади життя після життя», «Призначення душі», «Мандрівка душі», Джим Ловлес «Іди туди, де страшно» та книга Бріани Вест «Тією горою є ви» – це книга про те, як перетворити самосаботаж на самовдосконалення.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button