Суспільство

Чернігівці їдуть працювати до Польші та Росії

Більше половини українців, що працювали за кордоном, не були офіційно працевлаштовані.

Про це свідчать результати опитування проведеного соціологічною групою «Рейтинг» серед тих, хто працював за кордоном протягом останніх 5 років.

Так, 35% опитаних працювали за кордоном офіційно, 61% – неофіційно, 4% – не дали відповіді.

«Найбільше тих, хто працював офіційно за кордоном серед заробітчан зі Сходу (44%), найменше – з Півдня (27%). Серед тих, хто працював в країнах ЄС, вдвічі більше офіційно працюючих (36%), ніж серед тих, хто працював в Росії. Більше офіційно оформлених на роботу серед старших респондентів та тих, що мають вищу освіту», — повідомляє соцгрупа.

Більшість українських заробітчан (77%) виїжджали на сезонні роботи, лише 15% працювали на постійній основі, 7% – мали інший тип робіт.

«Майже третина (31%) перебували на роботі за кордоном близько півроку, 21% — декілька місяців, 15% — більше року, по 14% — до року або кілька років, 5% — не дали відповіді на це питання», — йдеться у повідомленні.

Як свідчать результати опитування, більше всього заробітчани виїжджали на роботу у Польщу – 36%, на другому місці Росія (25%), по 5% працювали у Чехії та Німеччині, 3% — в Італії, решта – в інших країнах, переважно, Західної Європи. Майже 30% респондентів відмовилась відповідати на це запитання.

Серед тих, хто працював за кордоном, майже половина працювали у сфері будівництва та ремонту (43%), вдвічі менше (23%) – на сільськогосподарських роботах, 10% – на роботах по дому, по 3% мали досвід роботи в IT, догляді за дітьми, ресторанному бізнесі (кухарі, офіціанти, прибирання). По 2% працювали в готельному бізнесі, офісними працівниками, медичним персоналом. По 1% заявили, що працювали прибиральниками та в сфері послуг (перукарі, масажисти, майстри).

Зазначається, що більшість (71%) заробітчан хотіли б у майбутньому знову працювати за кордоном, 11% — скоріше не хотіли б, 5% — однозначно не хотіли б, 13% — не визначились.

Найбільша кількість респондентів хотіли б працювати у Німеччині (23%) та Польщі (22%), близько 10% – в Італії, США, Англії, по 6-7% – в Чехії та Росії. 18%  не визначились.

Вказується, що опитування проводилося 1-10 грудня 2016 р. з 436 респондентами, які працювали за кордоном протягом останніх 5 років.

Джерело: Українська правда

Ще статті по темі

Back to top button