Суспільство

Чернігівців запрошують долучитись до акції «День без поліетилену»

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак закликав заклади торгівлі та послуг (супермаркети, магазини, ринки) 3 липня – у Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів (InternationalPlastic Bag-Free Day) – прожити без використання поліетилену.

– Людина не може жити тільки без кисню. Без решти речей – може. Думаю, що один день без поліетиленових пакетів українці проживуть без втрат і психологічних травм. Щоб мій заклик не залишився просто хорошою пропозицією, ми разом із Програмою розвитку ООН, міжфракційним об’єднанням депутатів «Зелена енергія змін» та ZeroWasteAllianceUkraine вирішили цього дня провести загальноукраїнську акцію «День без поліетилену», – написав Остап Семерак на своїй сторінці у Facebook.

Утриматися від використання поліетилену він закликає не лише відомі торговельні мережі, а й потенційних покупців.

– Цього дня ми всі разом повинні спробувати обійтися без пластикових пакетів. Їм давно є прекрасні альтернативи у вигляді екоторбинок, паперових пакетів, зроблених власноруч сіток. Насправді альтернатив багато. Тут усе залежить від вашої фантазії. Торговельні мережі так само можуть використовувати перероблений папір. Усе одно споживач завжди платить за упаковку, – пояснив суть акції Остап Семерак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліетиленовий фурор у Батурині

За особистим підписом міністра екології вже надіслані офіційні листи до торговельних мереж із пропозицією підтримати ініціативу.

На його думку, такі акції допомагають формувати нову екологічну поведінку, сприяють популяризації доступних екологічних рішень на заміну пластику серед споживачів торговельних мереж, супермаркетів і магазинів роздрібної торгівлі, привертають увагу до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів, що призводять до непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами.

Деталі акції у мережі Facebook за посиланням.

Нагадаємо, за різними підрахунками, для розпаду одного пакета потрібно 100 років. Водночас у середньому людина використовує його лише 20 хвилин.

Більшість пакетів потрапляють на сміттєзвалища або розносяться вітром територією країни, оскільки рівень їх переробки становить менше відсотка. Від пакетів щороку помирають майже мільйон птахів і 100 тисяч тварин. Також поліетилен становить загрозу людському здоров’ю, бо його частки можуть потрапляти в харчі та воду. При цьому для виробництва пакетів використовують невідновлювані ресурси – 35 літрів нафти на 1000 пакетів. Щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, тоді як у ЄС цей показник становить у середньому до 90 пакетів.

Ще статті по темі

Back to top button