Суспільство

Чернігівців застерігають від епідемії розбитих голів: небезпечна гра серед підлітків

«Підсічка», «виклик стрибка», «давай пострибаємо» — у соцмережах набувають популярності ролики із небезпечною грою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Кровожерлива» юнь: у Чернігові назвали причини підліткової жорстокості

Суть гри ось у чому: двоє пропонують пострибати разом третьому, під час стрибка вони підсікають дитину під ноги і та, падаючи на спину, вдаряється головою. Результатом такого падіння може стати струс мозку або навіть смерть. Такі випадки вже зафіксовані в інших країнах.

«Ризиковані ігри завжди є наслідком неправильного виходу внутрішньої енергії у підлітка, адже грають частіше підлітки. З дитинства дітей дуже часто оберігають від будь-яких проявів ризику. Якщо дитина виховувалась із позиції через маму, тобто мама оберігала, казала «не йди сам», «давай тримайся за руку» до 10-11 років – це не давало можливості виходу агресивності. А агресивність у такому віці може виявлятися в протестах, наприклад, можна щось крикнути, гримнути дверима. Якщо цього немає, то вона накопичується, і в підлітковому віці дитина все одно шукає, куди її вихлюпнути. Оця гра і є виходом оцієї жорстокості», — пояснює зацікавленість грою підлітків психолог Олена Гірченко.

Якщо пригадати, це не перше захоплення українських школярів іграми, які можуть закінчитися травмою або смертю. ЗМІ та батьки вже били на сполох через «Біжи або помри», коли діти в останню мить кидалися під колеса машини, та «Зникнути на 24 години», коли діти зникали, і тоді, коли всі шукали їх, проводили ніч у торговельному центрі.

«Ризикована поведінка є наслідком того, що дітей не навчили причинно-наслідкового зв’язку. У 12 років діти, особливо хлопці, мають бути залучені до якихось секцій, де є тренер, який показує взаємозв’язок того, що життя відповідальне. З 12 років у дітей починається криза ідентичності, дитина починає віддалятися від батьків. І якщо немає людини, яка покаже, що для того, щоб досягти результату, треба докладати зусиль, бути дисциплінованим і цілеспрямованим, то у дітей і виявляються отакі ризиковані прояви. І потім вони починають відчувати задоволення від влади жорстокості», — розповідає психолог Олена Гірченко.

Лікарі попереджають, що ця гра – не просто забавка, а загрожує серйозними травмами голови, такими як тріщина черепа, крововилив у мозок, кома, також можуть бути травми шиї, хребта і кінцівок та навіть смерть.

Олена Гірченко наголошує, що припиняти подібне треба одразу. І радить дітям, яких намагалися втягнути в гру, уникати тих, хто хотів це зробити. А ще треба неодмінно проводити бесіди з батьками тих, хто це робить, говорити про наслідки і про те, що це карається законом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button