Суспільство

Чи можна працювати у вихідні та святкові дні: думка священика

Багато людей часто задаються питанням, чи можна працювати в церковні свята та у вихідні? Адже наразі маємо настільки шалений темп життя, що час на домашню й господарську роботу знаходиться хіба що в ці дні.

Зважаючи на гостроту проблеми, ЧЕline переадресував запитання отцю Роману, настоятелю Катерининського храму в Чернігові.

 

Чи можна виконувати важку фізичну роботу у вихідні та святкові дні?

Серед нашого населення спостерігається така тенденція, що люди в суботу відпочивають, а в неділю рубають дрова. То, звісно, це гріх. Якщо ми – православні християни, маємо шанувати недільний день, у який воскрес Христос. Бо кожна неділя – це малий Великдень. Тому маємо неділю присвячувати своїй душі, як і святкові дні. Ми часто дбаємо про своє тіло: кілька разів на день годуємо, одягаємо, миємо. Тож про земне і тимчасове думаємо, а на вічне і небесне – душу – зазвичай бракує часу. Напевне, коли колеш дрова у неділю, про це не думається. Однак якщо та сама людина навіть у святковий день робила б це не для себе, а, наприклад, для старенької жіночки, яка не може сама їх порубати, то це не вважалося б гріхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуйтесь до Різдва, як до зустрічі з Богом – отець Роман

Якщо здорова людина має можливість виконати тяжку роботу впродовж тижня, але чомусь чекає саме неділі, то це неправильно. Таку позицію можна назвати гріховною.

Окрім дров, їсти готувати, прати?

Звісно, маємо роботу, без якої неможливо обійтись. Наприклад, є матір із маленькими дітьми, тож трапляється, що навіть у неділю їй дуже треба попрати. Або діти приїхали до стареньких батьків, щоб допомогти, але об’єктивно ситуація складається так, що нагода випадає тільки в неділю. То за таких обставин – це не гріх. Та все ж, якщо можна відкласти працю у святковий день, то краще, звісно, так вчинити.

Як тоді найкраще треба провести вихідні?

Зараз у нас період посту. Тож часто зосереджуємо увагу на тому, що їсти й пити в цей час. Натомість треба концентруватись на духовній їжі та своєму внутрішньому стані. Є такі гарні слова: найперше не потрібно «їсти» людей. Ось у чому наша суть. Життя треба проводити в мирі, передусім із собою, щоб гармонія в серці була.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жіноче табу: отець Роман про заборони церкви

Тож, напевне, краще б було у святкові й вихідні дні відвідати хворого, нагодувати голодного, допомогти тому, хто цього потребує. Тобто виявити певну любов до своїх ближніх. Підкріпити свою віру добрими справами. Апостол Яків каже: «Віра без справ мертва». Можна навіть у такі дні важко фізично працювати, але заради ближніх, тоді це буде на благо.

Ще статті по темі

Back to top button