Суспільство

Чи можна збирати дрова в лісі?

Пізня осінь хоч і радує теплом, але жити в неопалюваній оселі нині некомфортно. У містах будинки із переважно централізованим опаленням. Натомість більшості селян треба самотужки забезпечувати себе паливом на сезон холодів. Ціна на дрова цьогоріч кусюча, щонайменше 3 тисячі гривень за машину рубаних. Та навіть за умови жорсткої економії на зиму цього замало. Тож нерідко буває, що люди вирушають у пошуках безкоштовних дров до лісу. Та, як відомо, дармовий сир – лише у мишоловці.

За словами начальника відділу лісового господарства Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Марахонька, першочергове право на заготівлю деревини належить лісокористувачам або власникам ділянок. До того ж, ця діяльність відбувається в обсягах, передбачених лісорубними квитками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Ніжинщині виявили «чорних» лісорубів

Людям же збирати повалені буревієм дерева або сухостої не можна, бо це власність лісокористувача чи власника ділянки. Натомість збирати опалі гілочки з дерев не заборонено. Проте лісники попереджають, що, перебуваючи в лісі, насамперед треба дотримуватися правил безпеки, аби збір гілля не обернувся трагедією.

Є ще один спосіб розжитися «відходами деревини», але за гроші – купити лісовий квиток на другорядні лісові матеріали від заготівлі деревини.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button