Суспільство

Чи потрібні на Чернігівщині загони самооборони: думки учасників АТО

Останнім часом з’явилося досить багато тривожних звісток, що Росія стягує війська до кордону з Україною – до Брянської та Воронезької областей РФ і до окупованого Криму – під виглядом підготовки до військових навчань «Запад-2021».

Українські військові знають про це, кажуть їхні речники. А прикордонники несуть службу в посиленому режимі.

Натомість у Кремлі заявили, що військова техніка пересувається територією РФ у тих напрямках, в яких вважає за потрібне.

Через таку ситуацію на одній із нарад у Чернігівській міській раді йшлося навіть про можливість створення загонів самооборони.

У свою чергу журналіст ЧЕline вирішив запитати учасників АТО, що вони думають про можливість створення таких загонів і чи треба готуватися до ймовірної агресії з боку Кремля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинець, який майже два роки пробув у Кореї, відкрив на батьківщині курси корейської мови

Олександр Тарнавський, учасник АТО, голова Національного корпусу в Чернігівській області

Самооборона, якою вона була у 2013 чи 2014 році під час Майдану, не потрібна. Натомість в Україні потрібна тероборона. І поки немає закону про тероборону, в області можуть проводити якісь свої заходи. Це необхідно, аби область була готова до відбиття агресії. Наприклад, на тих же заправках залишати частину пального, потрібного для військової техніки в разі потреби. Варто проводити якісь навчання з тими ж чиновниками, щоб вони знали, як діяти в разі ворожої агресії, щоб вони знали, хто які на себе функції має брати. Цивільне населення теж треба готувати. Потрібно укриття організовувати в Чернігові, курси невідкладної медичної допомоги. Думаю, що це насправді важливо. Але в ідеалі це має бути якась загальнодержавна програма. Поки її немає, то можна й областям самим цю роботу вести, особливо прикордонним.

Я вважаю, треба залучати якихось досвідчених людей, які пройшли війну або мають досвід служби. Щоб ці люди були інструкторами та навчали інших усього, що самі знають, і розповідали цивільному населенню, як поводитися, якщо раптом на певній території почнеться війна.

Загроза наступу реальна. Але навіть за обставин, якщо це все психологічні маневри, в державі все одно мають прорахувати, як діяти, якщо події розгортатимуться за найгіршим сценарієм. Населення має бути готовим і знати хоча б, що таке тривожний рюкзак. І щоб у кожного хоча б аптечка була. На жаль, думаю, що навіть і цього мінімуму в людей нема.

Володимир Мироненко, учасник АТО

У 2013-14 роках під час Революції гідності загони самооборони врятували нашу країну, таким чином продемонструвавши свою ефективність. Тому сприймаю цю ідею позитивно і вже давно на часі, як і прийняття Закону «Про заборону колабораційної діяльності». Проте що стосується технічної реалізації ідеї, зокрема органами місцевого самоврядування, то маю сумніви. Вважаю, що такі загони, саме територіальної оборони, а ми зараз говоримо про них, повинні створюватися на базі Збройних сил України. Це і оснащення, і організація самого процесу, та й війна не терпить недостатньої організації та дискомунікації.

Державі треба активізуватися в цьому напрямі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button