Суспільство

Чи відповість віце-мер Чернігова Кириченко за відверту корупційну оборудку?

Про незаконну діяльність Олександра Кириченка на посаді заступника Чернігівського міського голови вже можна голлівудський блокбастер знімати. Не встиг чиновник відкараскатися від одного скандалу, як вмить став «героєм» іншого. І таких корупційних випадків у чиновника в колекції вже кілька.

Отже, якими незаконними трюками може «похвалитися» заступник міського голови?

Фокус № 1. «Любов і виконкомівський голуб»

Почуття кохання до власної дружини настільки сильно тримає Олександра Кириченка в емоційному полоні, що заради коханої він готовий на все – навіть закон ганебно порушувати. У липні цього року чиновник разом з усіма членами Чернігівського виконавчого комітету проголосував за надання дозволу на розміщення зовнішньої реклами приватному нотаріусу Кириченко Тетяні Володимирівні.

Тобто, пан Кириченко не вжив заходів щодо будь-якої можливості виникнення та запобігання конфлікту інтересів, а також невідкладно в усній і письмовій формі не повідомив про це членів виконкому й особисто мера Владислава Атрошенка.

Міжрайонне управління захисту економіки в Чернігівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України відносно Олександра Кириченка склало 2 протоколи про адміністративне правопорушення, пов’язане із корупцією (за ч.ч. 1,2 ст. 172-7 КУпАП). Ці протоколи разом із матеріалами вже направлено на погодження до прокуратури Чернігівської області.

Фокус № 2. «Транспортний Мойсей»

Нещодавно керівник управління транспорту і зв’язку Чернігівської міської ради Олександр Бєльський розмістив офіційне оголошення про конкурс на заміщення маршрутів для нової транспортної мережі Чернігова. Транспортне «ноу-хау» має запрацювати 10 січня 2017 року. Конкурс відкритий, чесний і рівний для всіх перевізників. Але не все так просто, як здається на перший погляд.

Виявляється, Олександр Кириченко як профільний заступник міського голови Чернігова був категорично проти такого чесного конкурсу і всіляко намагався завадити офіційній публікації. Адже подейкують, що він взяв гроші в одного з чернігівських перевізників і «прописав» свій варіант умов, які на руку саме тому перевізнику, який позолотив ручку.

Але Олександр Бєльський не ризикнув грати в корупційні ігри з Олександром Кириченком і все ж таки оголосив справедливий конкурс. Після цього профільний заступник дуже сильно розлютився – погрожував Олександру Бєльському і пообіцяв навіть його звільнити.

Більше того, серед планів пана Кириченка – анулювати ці умови і все ж таки «пропхати» свої. Яким чином він реалізовуватиме цю збочену авантюру – невідомо, адже вже є офіційна публікація, в якій чорним по білому прописані умови для перевізників.

Фокус № 3 «Темна сторона світлого питання – афера на 9 мільйонів»

Але перші два фокуси – це дитячі трюки порівняно з тим, про що йтиметься далі. Наймасштабніший «проект» із кримінальним запахом профільного заступника – це оборудка з світлодіодними ліхтарями.

До кінця року Олександр Кириченко (звісно, не власноруч, а через тендер руками підрядника) мав встановити майже 2 000 світлодіодних ліхтарів на вулицях Чернігова. На реалізацію цієї програми з міського бюджету виділили майже 9 мільйонів гривень (7 мільйонів 251 тисяча гривень. Плюс ПДВ – 1 мільйон 450 тисяч).

Звісно, в «дедлайн» ніхто не вклався – перші лампочки почали встановлювати з солідним запізненням. Але не в цьому проблема. Виявляється, тендер виграла якась сумнівна черкаська фірма ТОВ «ДВРП-МОНТАЖ».

Абсурд навіть не в тому, що ця фірма пропонувала не найнижчу ціну за виконання робіт, а в тому – що ця «шарашкіна контора» навіть не спеціалізується на виготовленні освітлювального устаткування. «ДВРП-МОНТАЖ» спеціалізується на торгівлі деревиною та оренді техніки.

До того ж, у ТОВ «ДВРП-МОНТАЖ» навіть не було необхідного пакета документів». Але заступник міського голови якимось чином протиснув це питання, і з міського бюджету на рахунок підрядника перерахували аванс – 30 % від загальної суми проекту. Тобто понад 2,5 мільйона гривень.

«Психоделічний» детектив продовжується – черкаська фірма під патронатом Олександра Кириченка почала встановлювати «фальшиві» ліхтарі. І це при цьому, що технічний нагляд почав бити на сполох. Адже те, що навішали на кількох чернігівських стовпах, назвати світлодіодним ліхтарем язик не повертається. На умови, які були прописані в тендері, підрядник, м’яко кажучи, начхав. Більше того, окремі деталі гібридних ліхтарів були зроблені в Росії. Тоді як умовами передбачений європейський виробник.

Реагуючи на численні скарги та публікації в ЗМІ, мер Чернігова Владислав Атрошенко таки спромігся дати «червоне світло», і ґвалтування міста фальшивими ліхтарями призупинили. Олександру Кириченку визначили «реабілітаційний» термін до 30 листопада (саме на цю дату заплановане чергове засідання сесії Чернігівської міськради).

І в разі, якщо профільний «корупціонер» до цього часу не владнає проблему (а як її можна владнати, коли очевидно, що черкаська «шарашкіна контора» не зможе зліпити у підвалі 2 000 якісних світлодіодних ліхтарів), то свого профільного заступника Владислав Атрошенко пообіцяв відпустити «у вільне плавання».

Замість епілогу…

Вражає ось що. Попри об’єктивні факти, що свідчать про безпосередні корупційні оборудки, Олександра Кириченка досі не судять. Більше того, він навіть залишається на посаді, що теоретично дає йому змогу і надалі провертати багатомільйонні афери. Запитань декілька. Та основне – невже правоохоронні органи «осліпли»? Зважаючи на корупційний «талант» посадовця, він може спеціальні майстер-класи проводити.

Журналісти ЧЕline обов’язково розкажуть вам про те, що думають у правоохоронних органах Чернігівщини про корупційні діяння Олександра Кириченка та, власне, чому він досі на волі. Ми підготували і вже направили до поліції та прокуратури відповідні запити.

Окрім того, сьогодні наша знімальна група «йде в гості» до правоохоронців по коментар, щоб кожен чернігівець почув позицію правоохоронців стосовно дій чиновника, який засів у «зручному» кріслі заступника мера.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Молодці хлопці, за грати корупціонера Кириченка

  2. Сподіваюсь вам вдасться висвітлити це питання таким чином, щоб його не вдалося «погасити». Пройдисвіт Кириченко спочатку у своїй підприємницькій діяльності нехтував законодавством, та займався незаконним збагаченням. Зараз він хоче ошукати всю громаду Чернігова. Атрошенко може потрібно окуляри придбати, чи слуховий апарат? Вдавати, що все добре не вийде. Обох треба на нари!

Back to top button