Суспільство

У Сновську нікому доглядати за абрикосовим садом, посадженим активістами

У спекотні літні дні особливо хочеться перепочити в затінку. У Сновську, причому в самісінькому центрі, така можливість є. Адже завдяки небайдужим людям, поблизу будинку культури, з’явився абрикосовий сад. Ось тільки є одна проблема, за місцем, яке полюбилося дорослим і дітям, нікому доглядати.

За словами методиста Сновського будинку культури Наталії Бобровник, будівельний проєкт передбачав наявність скверику поблизу будинку культури, що був зведений  у 1987 році.

«На місці, де зараз абрикосовий сад, поклали асфальт і виділили місце на клумби. Щоправда, скверу довго не робили і нічого не саджали. Хотіли навіть це місце віддати під забудову. Але наприкінці 90-х, здається, тут посадили абрикоси. А потім знов було піднято питання, що треба дерева спиляти і збудувати готель чи ще щось. А люди сказали, що не хочуть, аби тут була будівля.  Зрештою вирішили тут не будувати», — у коментарі для ЧЕline зазначила пані Наталія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є музична школа, вихованці якої здобувають призові місця на усіх конкурсах

Місцеві кажуть, що позаторік на цьому місці ще був безлад. Все позаростало, навіть асфальту не було видно. Тож активісти на чолі з місцевою ініціаторкою Любов’ю Даниловою озброїлись сапами, лопатами, тачкою  і заходилися наводити лад. Робота кипіла на славу.

«Випололи бур’яни, побілили, що треба, вивезли непотріб, насадили квітів. До речі, всі ці квіточки, які нині цвітуть, приносили люди. А ще садівник-любитель приніс горіхів, які посадили у ряд. Також ряд слив посадив і виноград. Торік тут усе квітло  і пахло.

Любов Данилова взяла на себе обов’язок поливати оце усе упродовж літа, полола бур’яни, аби довести, що красу дійсно можна зробити. Чоловік її долучався до роботи і діти й онуки. І дійсно, була краса. Ледь не до морозів чорнобривці цвіли», — розповіла методист будинку культури.

Варто зазначити, що небайдужі жителі Сновська навели красу своїми силами, без будь- якої фінансової підтримки.  Зі своїх матеріалів зробили й лавочки, на яких дуже приємно сиділи у затінку під деревами. Щоправда, як часто буває, не обійшлося без ложки дьогтю.

Сновчани просили закріпити за садом працівника із комунальних служб, аби час від часу в саду прополювали будяки і косили траву. Адже у Любові Данилової цього річ стан здоров’я погіршився і піклуватися надалі про сад вона вже не може.

«Цьогоріч Любов Данилова тут нічого не саджала і не доглядала. І по сьогодні ніхто нічого не сказав, що сад цей підтримуватимуть у належному вигляді», — зазначає пані Наталія.

Заради об’єктивності варто зазначити, що мінімальна допомога з боку місцевої влади все ж була: двічі тут покосили траву і вкопали три сміттєві урни-джентльмени.

Зрозуміло, що цьогоріч сад виглядає не таким привабливим, як був торік.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button