Суспільство

Чи є в Чернігові офіційний дилер бренду «Тойота»

Журналісти інтернет-видання «Челайн» опублікували низку статей про такого собі «офіційного» дилера «Тойота» – ТОВ «Соллі-Плюс.Чернігів», що працює в м. Чернігові від початку 2023 року.

У цих статтях ми неодноразово порушували питання про «офіційність» цього дилера, про постійні негативні відгуки на якість сервісу та низький рівень професійності співробітників, в чому саме ж керівництво і зізнається клієнтам, які відвідали сервіс ТОВ «Соллі-Плюс.Чернігів». На жаль, наші запитання та скарги клієнтів на низьку якість сервісу та послуг «Тойота» в м. Чернігові залишаються без відповідей. Але ж протягом останніх 10 років у Чернігові й області можна було чути лише позитивні відгуки про якість сервісу та іміджу «Тойота».

Дослідивши, в чому причини таких змін, ми зрозуміли, що відбулося примусове витіснення партнера «Тойота», – компанії, яка з 2010 р. була офіційним дилером «Тойота» в м. Чернігові, – ТОВ «АК «Сівер-Авто», дилерський центр якої розташований за адресою: проспект Миру, 167. І в м. Чернігові з’явилася нова компанія – з харківськими власниками холдингу «Соллі-Плюс».

Ми також з’ясували, яким чином ТОВ «АК «Сівер-Авто» було усунуто з ринку м. Чернігова та позбавлено офіційного статусу дилера, а ще знайшли матеріали журналістського розслідування видання «СтопКор», яке набуло великого резонансу не тільки в колах автомобільного бізнесу. У матеріалах описували події за лаштунками автомобільного бізнесу, адже з суб’єктивних та надуманих причин окремих посадових осіб у компаніях-дистриб’юторах кожен дилер може опинитися в подібній ситуації та втратити статус офіційного дилера.

Також ці події мали великий соціальний резонанс, оскільки втратити роботу могли 70 працівників ТОВ «АК «Сівер-Авто». Це все відбувалося в розпал дії стану карантину через COVID, коли і держава, і всі підприємства в Україні намагалися максимально допомагати людям пройти цей надважкий період. Але попри всі ці фактори, ПІІ «Тойота Україна» не продовжила термін дії дилерського договору і він закінчився 26 травня 2021 р. Треба зазначити, що були збережені соціальні гарантії для співробітників ТОВ «АК «Сівер-Авто», тож усі співробітники компанії залишилися працювати далі в повному складі, за що треба подякувати менеджменту ТОВ «АК «Сівер-Авто», бо з втратою статусу офіційного дилера фінансовий стан компанії суттєво погіршився.

Хочемо наголосити, що згідно з публікаціями розслідування колег із видання «СтопКор» у підходах і критеріях вибору офіційних дилерів «Тойота» генерального менеджера з розвитку дилерської мережі та цінності бренду ПІІ «Тойота Україна» пані Людмили Ліхунової за цей період нічого не змінилося.

Нагадаємо, що в матеріалах розслідування містилася інформація, яким чином ТОВ «Соллі-Плюс.Чернігів» зміг так швидко побудувати дилерський комплекс, а відповідь на це запитання й дало розслідування видання «СтопКор». ТОВ «Соллі-Плюс.Чернігів» придбав наявні приміщення у ТОВ «Магр Авто». Але як з’ясувалося завдяки розслідуванню «СтопКор», власник був фігурантом кримінальної справи про розкрадання державних коштів, тому ПІІ «Тойота Україна» як іноземна компанія, яка представляє всесвітньовідомий бренд «Тойота» з бездоганною репутацією, не може мати партнерських відносин з компанією, власник якої підозрюється в корупції. Таким чином дилерський договір із ТОВ «Магр Авто» не був підписаний, а, як ми зараз бачимо, знайшли нового «партнера» з тим самим приміщенням автосалону, тільки назва компанії вже інша – ТОВ «Соллі-Плюс.Чернігів», що нібито створене на початку 2023 р.

Усе це наводить на думку, що жодних обґрунтованих причин для позбавлення ТОВ «АК «Сівер-Авто» статусу офіційного дилера «Тойота» в м. Чернігові (включно з порушенням договірних умов співпраці, правил і дилерських стандартів бренду «Тойота», скаргами клієнтів), не було, а було планомірне рішення позбавити ТОВ «АК «Сівер-Авто» статусу офіційного дилера та «викинути» з ринку, проте клієнти, які обслуговували свої автомобілі у ТОВ «АК «Сівер-Авто», продовжують там їх і обслуговувати завдяки кваліфікованому та професійному персоналу компанії.

Ми тримаємо цю історію під нашим пильним контролем і будемо інформувати про подальші результати наших розслідувань.

 *Реклама 

Ще статті по темі

Back to top button