Суспільство

Чоловік із Сосницького району увійшов до ТОП-10 учителів країни

Олександр Лисич, учитель хімії у школі с. Чорнотичі, Сосницького району увійшов до  ТОП-10 учителів країни за версією премії Global Teacher Prize Ukraine 2018.

Про це йдеться на сторінці у Facebook Global Teacher Prize Ukraine.

Олександр Лисич – учитель хімії з села Чорнотичі Чернігівської області, який вважає, що кожен учень може стати вундеркіндом.

Пан Олександ походить із учительської династії, у якій більше 10 близьких родичів були чи є освітянами. Плекаючи любов до вчителювання, він пішов до педагогічного інституту ім. М.В. Гоголя. У пошуках себе він пройшов конкурсний відбір до Чернігівського народного академічного хору і ледве не покинув найулюбленішу справу – вчителювання, але спокусі не піддався.

Проактивний учитель не тільки генерує нові креативні ідеї та ламає старі закостенілі схеми з методички, а й створив авторську технологію навчання обдарованих дітей у логіко-смисловій системі. Суть програми полягає не в отриманні поглиблених знань із предмета, а в набутті дитиною необхідних навичок роботи з отриманою інформацією, умінні її аналізувати, швидко і творчо мислити, уявляти й зосереджуватися на основному. А в поєднанні з умінням пана Олександра подавати складний матеріал простими образами та використовувати метод візуалізації (скрайбінг) – дає надзвичайний результат.

Більше 200 його учнів стали дипломантами, призерами та переможцями обласних, Всеукраїнських і Міжнародних хімічних олімпіад (срібло Артема Бойчука у Вашингтоні на 44-й Міжнародній і золото в Ташкенті на 47-й Менделєєвській олімпіаді, менделєєвська бронза Євгена Устименка в Мінську-2018), вони завжди показують високий рівень знань на ЗНО. Середній бал із хімії коливається від 180 до 196 балів. Понад 300 вихованців стали лікарями Києва, Чернігова, Харкова, Берліна, Тель-Авіва, Бєлгорода, Новосибірська, Санкт-Петербурга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові борються проти зменшення зарплат учителям

Його школа – це справжній конвеєр із підготовки переможців хімічних олімпіад. А завдяки його революційній методиці навчання була створена міжрайонна школа з хімії «Поліська орбіталь». Там кожен школяр може почерпнути стільки знання з хімії через методику «хвильового занурення», скільки в школі – за 5-10 уроків. Вони відкривають у дітей талант і без великих зусиль роблять їх вундеркіндами.

Невтомний учитель пишається тим, що вдалося створити «СУХО» – Сільський Університет Хімічної Освіти – місце зустрічі дітей, яким недостатньо шкільної програми, і «МОКРО» – Міжнародне Об’єднання Креативного Розвитку Обдарованості з авторською технологією навчання. Пан Олександр створив шкільну хімічну картинну галерею – навчальний матеріал у повному обсязі для пропедевтичного курсу. За ним можна вчити «нудний і незрозумілий предмет» на високому рівні без використання підручника.

Він хоче створити нову креативну школу для хіміків – осередок освіти, культури, спорту… У якійсь мірі силіконову долину з STEMом, STEAMом, STREAMом на базі табору, де будуть плінінг і бьордінг, теренкури і ленд-арт, наукові пікніки та наукові фестини, «сіверська козацька січ» і футбольні змагання, квести й фітобар, психологічний комфорт і безпека, навчання експрес-методикою і відпочинок із пізнанням свого краю, своєї Батьківщини. Тут зможуть зустрітися друзі й однодумці з різних країн: учителі, учні ,студенти, викладачі.

Пан Олександ мріє активно розвивати освітній туризм, у межах якого побувати у Фінляндії, щоб розібратися досконально в їхній системі освіти, і сподівається відвідати Павлишську школу на Кіровоградщині.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. У сільських школах учителі працьовиті, є багато талановитих, але, на жаль, про це мало розповідають. Більше чуємо, що сільська школа знань не дає, лише у містах якість.

Back to top button