Суспільство

Чому не варто боятися реформи місцевого самоврядування в Україні

У Трускавці вчора розпочався Форум місцевого розвитку. Головною темою якого є питання децентралізації.

Зараз існує багато міфів із приводу цієї реформи. Але не варто боятися децентралізації. Ось чому:

  1. Децентралізація = федералізація

Федералізація означає передачу значних повноважень на рівень області, а децентралізація — на рівень села і міста, де все вирішуватимуть громади. Децентралізація означає ослаблення центральної влади в таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права і дотримання громадянських свобод.

  1. Посилення влади на місцях сприятиме сепаратизму

630263[1]За дотриманням законів і Конституції України в областях будуть стежити призначені президентом префекти. У разі необхідності вони зможуть зупиняти рішення місцевих рад, а президент за їх уявленням — розпускати поради.

  1. В умовах війни таку реформу проводити не можна

Реформа створює економічну зацікавленість громад у розвитку нових виробництв і робить їх незацікавленими в корупції. Ліквідуються штучні перешкоди для бізнесу: зайві дозволи і надмірний контроль. Об’єднання населених пунктів відбувається добровільно. Реформа не зачіпає ні силовий блок, ні армію.

  1. Реформа не враховує регіональних особливостей

Створення повноцінного місцевого самоврядування — передумова розвитку регіонів якраз з урахуванням їх особливостей. При об’єднанні громад обов’язково повинні враховуватися історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники.

  1. Від реформи виграють лише олігархи

Реформа дає поштовх до повноцінного розвитку громад, а значить, торкнеться кожного жителя України. Місцеві ради стануть господарями на своїй землі. Члени громади будуть тиснути на своїх місцевих депутатів, вимагаючи професійної і відкритої роботи.

  1. Мінятимуться кордону областей, число яких різко скоротиться

завантаженняОбласті залишаться такими, як були. Скорочення торкнеться тільки районів і сільрад. Зате замість одного райцентру в оновленому районі де-факто їх буде кілька.

  1. Місцеві ради виявляться в підпорядкуванні районних або обласних

Ці три рівня влади не будуть стикатися. Ті, хто відповідає за ремонт доріг обласного значення, будуть управляти тими, хто займається місцевими дорогами. Органи місцевого самоврядування підкоряються лише закону і своїм виборцям.

  1. Скорочення сільрад призведе до занепаду невеликих сіл і селищ

Без реформи з карти України щороку зникають десятки сіл. Зараз в більш ніж 17 тис. Сіл немає власних сільрад. Є сільради, які об’єднують 10 сіл. З введенням посади старости влада з’явиться в більшості сіл і селищ.

  1. Міста поглинуть села. Сильні гравці не стануть ділитися зі слабкими своїм бюджетом

c56b44e9bc9692bea58f76e1c737f365[1]Кожен населений пункт, приєднаний до центру нової територіальної громади, зможе мати власну рядок у бюджеті громади. За дотриманням інтересу приєднаних сіл стежитимуть старости, які стануть членами виконкомів об’єднаних громад.

  1. Школи, фельдшерсько-акушерські пункти та установи культури закриють

Рішення про будь-якому скороченні буде приймати рада громади. Якщо він вважатиме, що вигідніше закрити віддалену школу і купити автобус, щоб возити дітей до гімназії з найкращим рівнем освіти, значить, так тому і бути. Але в цілому громади будуть зацікавлені не в скороченні, а в розвитку інфраструктури.

  1. Доведеться далеко їздити за довідками

Центри територіальних громад будуть приблизно вдвічі ближче до «своїм» селах, ніж нинішні райцентри. Крім того, автори реформи хочуть зробити все, щоб знищити саме поняття «довідка». Всю необхідну інформацію одні державні органи можуть надавати іншим по інтернету.

  1. Реформа призведе до масштабного звільнення людей

Незважаючи на зменшення кількості громад та районів, кількість посад практично зберігається, змінюється лише їх структура.

Ще статті по темі

Back to top button