Суспільство

Чотири амбулаторії на Чернігівщині отримали нове обладнання

Центр первинної медичної допомоги (ЦПМД) у Бобровиці на Чернігівщині є важливим осередком з надання життєво необхідних медичних послуг для жителів Бобровицької та Новобасанської територіальних громад. У 2022 році Бобровицький ЦПМД охопив близько 60 000 візитів пацієнтів з 54 населених пунктів області через свої 29 локацій.

Та внаслідок повномасштабного російського вторгнення й часткової окупації регіону деякі заклади охорони здоров’я Бобровицького ЦПМД зазнали значних втрат через руйнування приміщень, знищення й пошкодження медичного обладнання та крадіжку майна. Після деокупації надання деяких медичних послуг, зокрема і лабораторних, було перервано. Тож, аби забезпечити мінімальний доступ до медичної допомоги, амбулаторії, розташовані на деокупованих територіях, були устатковані обладнанням з інших амбулаторій ЦПМД. Однак це рішення було тимчасовим, адже воно обмежило доступ до послуг у тих лікарнях, де це обладнання було взяте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Прилуках закінчився опалювальний сезон

Для подолання викликів, що постали внаслідок війни, Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» через свою Відкриту грантову програму підтримав відновлення доступу до лабораторної діагностики та підвищення комфорту пацієнтів і лікарів у 4 амбулаторіях Бобровицького ЦПМД, профінансувавши закупівлю:

  • Медичного обладнання: автоматичних гематологічних аналізаторів, імунофлуоресцентних аналізаторів крові, автоматичних аналізаторів швидкості осідання еритроцитів, міні-електрокардіографів, аналізаторів холестерину, офтальмоскопів з отоскопами, глюкометрів, медичних кушеток та медичних крісел;
  • Офісного обладнання: багатофункціональних пристроїв (принтер-ксерокс-сканер), комп’ютерів, кондиціонерів, офісних крісел, шаф, стелажів, столів та іншого.

Оновлене обладнання збільшить доступність лабораторних послуг у сільських районах області та зменшить час отримання результатів діагностики. А своєчасна діагностика, зрештою, покращить результати лікування та зменшить кількість випадків пізніх виявлень неінфекційних та інших захворювань.

Ця ініціатива не лише відновила доступ 30 000 жителів Бобровицької та Новобасанської територіальних громад до якісної лабораторної діагностики, яка оплачуються державою в межах Програми медичних гарантій, але й збільшила потужності ЦПМД з надання безперервної медичної допомоги для місцевого населення в умовах війни.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button