Суспільство

Чотири прикордонні громади Чернігівщини поглиблюють співпрацю із польськими гмінами

Городнянська, Добрянська, Ріпкинська та Сновська територіальні громади, що знаходяться на кордоні або поруч із країнами-агресорами – росією та білоруссю – виходять на новий рівень співпраці з польськими партнерами. 8 березня в польському місті Ясло підписано документи про співпрацю (одну умову та три меморандуми) між уже названими громадами та чотирма польськими гмінами – Сколишин, Бжиська, Дембовець, Тарновець.

«Нинішня церемонія стала помітною суспільною подією. Тому на прохання польських партнерів українці розповіли присутнім про опір рашистам на території своїх громад, реакцію місцевих мешканців на їхні дії та показали тогочасні фото- та відеоматеріали.

До чого домовилися: поширювати інформацію одне про одного, розвивати контакти в освіті, медицині, охороні довкілля, енергетиці, спорті. Також – обмінюватися досвідом у сферах громадської безпеки та оборони, соціальної допомоги, підтримувати діяльності з надання допомоги постраждалим від війни та гуманітарної кризи.

Серед пріоритетів – сприяння розвитку сільськогосподарського та промислового сектору, малого та середнього бізнесу, взаємне міжнародне просування місцевого бізнесу. Окремо відзначена співпраця у сфері інвестиційного та проєктного менеджменту, здійснення спільних ініціатив із подання проєктних заявок на фінансування з фондів ЄС і національних програм», – інформує Володимир Бойко, історик, директор Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації.

За його словами, подібні документи підписують не вперше – ще в 2019 році так зробили Бжостек – Батурин і Плиски, Пільзно – Сосниця, Мена – Жиракув, а минулого року – місто Дембіца та Ніжин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотиримісячному сину військового з Ніжина потрібна допомога, аби вижити

«Це стало можливим завдяки попередньому знайомству та зав’язаним інтенсивним контактам. Після початку нового етапу російсько-української війни польські друзі швидко та щиро відгукнулися, надавши як партнерським громадам, так і іншим територіальним спільнотам чималу термінову гуманітарну допомогу. А гміна Бжостек організувала та провела у себе фінальну частину міжнародного конкурсу з історичних знань «Спільна спадщина / Wspólne dziedzictwo» (для учнів шкіл партнерських гмін та громад).

Допомагають і тепер, але зміст змінився – відповідно до потреб. Скажімо, Батуринська громада отримала пожежну машину з драбиною, а Сосниця, Батурин та Плиски – генератори електричного струму. Наприкінці минулого року дев`ять громад півночі Чернігівщини звернулися до Асоціації гмін басейну річки Віслюка з проханням про надання низки технічних засобів.

З огляду на специфіку території (багато лісу), польські колеги вирішили подарувати п’ятнадцять професійних бензопил (відповідно, в акції взяли участь п`ятнадцять гмін). Їхня передача стала частиною зустрічі в місті Ясло», – повідомляє Володимир Бойко.

Є всі сподівання, що нові партнерські угоди відкриють шлях до реалізації вже названих спільних проєктів, зокрема в сенсі післявоєнного розвитку територій.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button