Суспільство

Чотирилапі антистреси: чернігівці – про домашніх «хвостиків», які допомагають подолати тривожність

Торік, рятуючись від ворожих обстрілів, чернігівці приходили в укриття чи спускалися в підвали зі своїми малими або великими чотирилапими друзями. І це не дивно, адже багато власників чотирилапих вважають їх членами родини.

Окрім того, тварини нині навіть більш знамениті в Мережі, аніж світові зірки та політики. Їм присвячені сотні сайтів, а найбільш незвичайні вихованці стають відомими і навіть заробляють для своїх господарів гроші.

У нинішній неспокійний час домашні улюбленці можуть стати рятівниками від тривожних та негативних настроїв і думок.

«Дієвими можуть бути банальні щоденні турботи: чи то про іншу людину, чи то про самого себе, чи то про тварину (до речі, зараз дуже ефективно зарекомендувала себе фелінотерапія – це методи профілактики та лікування різноманітних захворювань за допомогою контактування з кішками, й каністерапія – терапія за допомогою собак, які наповнювали б сенсом життя. Важливо частіше обіймати рідних і близьких, ба навіть і домашнього улюбленця», – переконана чернігівська психолог Юлія Примак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запашні паски, крашанки та 33 родичі за столом: як заведено святкувати Великдень у сім’ї Марії Шевченко з Березни

І це дійсно так, бо самі чернігівці зізнаються в любові до своїх чотирилапих.

«Цих живих антидепресантів неможливо не любити. Вони ніколи не зраджують, вони люблять тебе таким, який ти є. Вони роблять життя кращим і змістовнішим. Якби ще й люди ставилися до братів наших менших із розумінням і відповідальністю, тоді не було б на вулицях наших міст і сіл безпритульних чотирилапих», – переконана чернігівка Марія Пастернак.

«А як їх не любити? Вони всі милі й гарні. Стрес знімають, якщо раптом щось сталося, чи сигнал тривоги звучить; і в будь-якому випадку щиро радіють господарям, смішні часто бувають», – розповідає чернігівка Яна Коновалова.

Нині реалії життя такі, що, рятуючись від війни, багато українців змушені були виїхати за кордон. І багато власників чотирилапих вивезли їх із собою та не покинули напризволяще, хоч часто шлях був дуже важким і ризикованим.

На жаль, були й інші приклади, коли люди просто викидали домашніх чотирилапих на вулицю, що для непристосованих до таких умов виживання тварин означає вірну смерть. Та це вже тема для іншої розповіді.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button