Суспільство

День міста меняни відзначатимуть першої суботи серпня

На пленарному засіданні ради, яке відбулося 29 січня, депутати Менської міської ради підтримали ініціативу щодо відзначення дня міста Мена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині хочуть перенести День міста

З цього приводу перед депутатами з інформацією щодо першої згадки про Мену та запропоновану дату святкування Дня міста виступив директор комунального закладу «Менський краєзнавчий музей ім. В.Ф. Покотила» Віталій Крутий. Після чого депутати підтримали рішення, в якому йдеться: «День міста Мена Чернігівської області відзначати щороку в першу суботу серпня».

Першу згадку про Мену можна знайти в Никоновському літописі за 1408 рік: «Липня 26 (4 серпня за новим стилем) приїхав з Брянська до в. князя, служити йому, литовський князь Свитригайло Ольгердович, а з ним владика брянський (властиво чернигівський) Ісакий, Патрикий (Наримунтович) Звенигородський (князь стародубський, чому названий він тут Звенигородським – не ясно), князь Олександер Звенигородський (його син, згаданий уже Олександр стародубський), з Путивля кн. Федор Олександрович, князь Семен перемишльський, князь Михайло хотетівський, князь Урустай менський, і бояре чернигівські, брянські, стародубські любутські й ярославські. В. князь Василь I (московський) прийняв Свитригайла з великою честию й дав йому в державу Володимир з иньшими волостями».

У 2020 році місто святкуватиме своє 612-річчя.

Джерело: Менщина

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button