Суспільство

У Ніжині хочуть перенести День міста

На черговому засіданні постійної комісії міської ради з питань соціального захисту населення заступник міського голови Ігор Алєксєєнко порушив питання про перенесення Дня міста. Це питання вже неодноразово обговорювалося депутатами на попередніх комісіях, але до остаточного рішення так і не дійшло. За словами пана Алєксєєнка, День міста треба перенести на 6 травня. Із ним погодився і секретар міської ради Валерій Салогуб.

«Дійсно, як зазначено в статуті міста «15 вересня 1943 року відбулось остаточне вигнання з Ніжина нацистських окупантів», тобто ніжинці відзначають День визволення міста, вшановують пам’ять загиблих під час тих подій. Ця дата як трагічна, так і героїчна. І цей день не може проходити в ракурсі свята. І я за те, щоб Ніжин мав власний день, так би мовити, свій день народження», – сказав Салогуб.

День міста пропонується перенести на 6 травня і ось чому.

Як відомо, 26 березня 1625 р. польський король Сигізмунд IIІ надав Ніжину грамоту на Магдебурзьке право й затвердив герб міста. На гербі, як і на прапорі Ніжина, зображений Святий Юрій, повернутий ліворуч, на чорному коні зі срібною гривою, який пробиває списом змія зеленої барви.

Святий Георгій, або Юрій Змієборець — святий, мученик і воїн. Він є однією з найвідоміших постатей у християнському світі. 6 травня Православна Церква вшановує його пам’ять. Звідти й пропонована депутатами дата.

Консенсусного рішення так і не дійшли. Адже залишилося відкритим запитання: чи погодяться із таким рішенням самі жителі міста?

Джерело: Nizhyn news

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button