Суспільство

Децентралізація на завершальному етапі. Що далі?

Асоціація міст України (АМУ) провела у Києві національний пресклуб. Тема: «Децентралізація: що далі?». Захід відвідали більше 100 представників регіональних ЗМІ з усіх областей України.

Це шостий щорічний традиційний інформаційний захід АМУ для медіа щодо децентралізаційної реформи.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода презентував присутнім план заходів уряду з децентралізації та реформи самоврядування.

Зі слів урядовця, у Методиці формування громад критерії залишаються незмінними, змінилася тільки оцінка спроможності. По-перше, територія має бути цілісною. Другий показник – кількість дітей шкільного віку (не менш як 250) та дошкільнят (100). Уряд створив геоінформаційну базу даних усіх надавачів публічних сервісів та послуг на рівні територіальних громад. Зокрема, вже розроблена електронна карта мереж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Децентралізація на Чернігівщині завершується із порушенням принципу добровільності створення ОТГ, – депутатка облради

В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій України:

«Якщо це є, то в нас немає підстав таку громаду не пропускати і не вважати спроможною, – зазначив він. – Важливими показниками є кількість населення, площа території. Також ми рекомендуємо визначати індекс податкоспроможності. Для нас важливим є не механістичне об’єднання, а в першу чергу формування ефективної інфраструктури для тої чи тої громади, що дасть можливість надавати якісні послуги».

Аби завершити головний етап реформи самоврядування, потрібно зробити всього сім кроків, каже В’ячеслав Негода. Перший з них – ухвалення закону щодо визначення територій громад та їх адміністративних центрів, який дасть можливість уряду затверджувати адміністративні центри і межі майбутніх громад на основі перспективних планів, які Уряд наразі готує до затвердження по всій території України.

В свою чергу, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан пояснив: Асоціація Міст України не підтримала два проєкти конституційних змін Уряду щодо реформи. Він озвучив пропозиції Асоціації, викладені у власній Концепції змін до Конституції.

Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України:

«Ми звернули увагу на 6 концептуальних пунктів. Це – дворівневість фактично, якщо громади почали об’єднуватися і виходити з районів, отримують ресурси, то їм треба дати змогу самим вирішувати питання місцевого значення. Що ж стосується повноважень, то якщо центральна влада рахуватиме, що їм на цих територіях буде потрібно представництво, то ми це підтримуємо.

Також Олександр Слобожан наголосив: у пропозиціях Асоціації Міст України щодо конституційних змін відображені головні принципи Європейської хартії – справедливість розподілу фінансів і однакова якість публічних послуг.

На першій тематичній Панелі перед журналістами також виступили експерти ПУЛЬСу.

Світлана Осташко, аналітик АМУ, перезентувала учасникам пресклубу тему «Медична реформа: позиція АМУ щодо механізмів її реалізації».

До участі у другій панелі обговорень —  Підтримка децентралізації та реформи місцевого самоврядування — позиція парламентських фракцій та груп, приєдналися народні депутати України з різних фракцій. Вони представили власні бачення щодо впровадження реформ та очікуваних результатів.

Чернігівське РВ АМУ

Офіс реформ у Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button