Суспільство

«Дім Хаскі»: на Чернігівщині можна покататися на собачих упряжках і відпочити біля каміна

Про відпочинковий комплекс «Дім Хаскі» знає чимало чернігівців, бо багато хто там уже відпочивав. Розташований він у мальовничому куточку на березі Десни. Створив і розвиває це особливе місце підприємець із Ніжина Анатолій Прокопець.

Пан Анатолій дуже любить тварин і активний відпочинок. Тож на початку 2000-х збудував у Кладьківці невелику стайню на п’ятьох коней, аби кататися разом із друзями верхи, і невеличкий будиночок. А через якийсь час дружина подарувала йому хаскі, відтоді все й закрутилося і поступово переросло в комплекс. Спершу був споруджений власне «Дім Хаскі». А потім і «Дім Каюра».

Комплекс розташовується у справді унікальній місцині. Тут є річка, озера, луки та різні тварини,насамперед собаки, коні й навіть екзотичні альпаки, взаємодія з якими має терапевтичний ефект. 

Пан Анатолій каже, що, на щастя, нині ситуація з туристами стабілізувалася. Люди не бояться приїжджати на відпочинок. Ще й дітей із собою беруть.

«Діти – це основний магніт, який притягує дорослих до «Дому Хаскі». Нині будуть канікули, і вже є в нас замовлення на відвідування разом із дітьми. Ми можемо для родин цікаву екскурсію влаштувати, трекінги з собаками, взаємодію з альпаками, кінні прогулянки», – розповідає Анатолій Прокопець. 

Приїжджають на відпочинок і військові, зазвичай із дружинами. Для українських бійців діє система знижок.

«Військовим у нас подобається. Вони ніби реабілітацію на природі проходять. Адже люди, які пережили стрес, розслабляються, спілкуючись із тваринами. І верхи можуть покататися, і собаку погладити. Така взаємодія позитивно впливає на військових і на їхні родини», – пояснюєпан Анатолій. 

Він прагне, щоб перебування гостей у «Домі Хаскі» ставало цікавішим. Тож періодично з’являються новинки. Одна з них – апібудиночок, у якому можна поспати на вуликах із бджолами. А це сприяє оздоровленню й омолодженню організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівка з-за кордону допомагає рятувати життя українських військових (Фото)

Є тут і ÜNO-мангал, де посередині розкладається багаття, готується м’ясо чи смажиться картопля або інша їжа, а люди сидять довкола, як за столом.

«Як завжди, в нас красиві світанки й тумани. Орнітологічні екскурсії ми проводимо. Нині якраз птахи мігрують і дуже цікаво за ними спостерігати – спершу йдучи луком, а потім пливучи на байдарці. Та все ж головні фішки нинішнього осіннього сезону – каміни та взаємодія з собаками», – розповів власник «Дому Хаскі».

І не дивина, що нинішньої, вже прохолодної осінньої пори людям хочеться тепла. Тож залюбки відпочивають біля камінів, які є в кожному будиночку для гостей. А ще тут пригощають різними частуваннями, обідами й навіть глінтвейн готують. Тобто є все, що потрібне для комфортного осіннього відпочинку. 

Нині в комплексі «Дім Хаскі» триває підготовка до зими. До речі, всі традиційні зимові розваги, зокрема катання на собачих упряжках, лижах, санчатах, тут передбачаються. 

Анатолій Прокопець має безліч задумів, як надалі розвивати свій комплекс. Утім, втілення ідей у життя залежатиме від подальшої ситуації в Україні. 

«Павичі в нас є красиві, вже й малеча з’явилася. Курочки мініатюрні в нас є. І козуля маленька – Бембі

Також плануємо, щоб страус гуляв самостійно,аби не тримати його в загороді, а щоб він вільно ходив, як альпаки чи як павичі. 

Лисенят, якими ми опікувалися, вже випустили на волю. Вони підросли, то відвезли їх подалі від людей. І нині вони мають час адаптуватися на природі. 

Але хочемо замість лисичок завести птахів – великих папуг, або воронів, або круків. 

Білочки вже почали з’являтися в нас – приходять на нашу територію. Ми висадили горіхи, а вони збирають врожай. Не в клітках сидять, а бігають на природі», – зазначає Анатолій Прокопець.

Планів купа, бажання працювати тавдосконалюватися є. Головне, аби війна, яка триває в Україні, швидше завершилася нашою Перемогою.

Ірина Осташко

Фото – Анатолій Прокопець

Ще статті по темі

Back to top button