Суспільство

Діти мають вірити в диво: чому в нинішніх реаліях важливо привітати дітей із новорічними святами

Україна переживає найтяжчий час за всю історію своєї незалежності. Багато людей мали сподівання, що війна  це не надовго, що скоро знову заживемо мирним життям, що всі людиякі були змушені виїхати за кордон, повернуться додому. Але поки так не стається. Війна на українській території з усіма можливими негативними наслідками, на жаль, триває

І вже до Нового року – рукою подати, а українці продовжують жити у воєнній реальності. Цілком логічно, що українські міста та села відмовляються від традиційних святкових заходів із нагоди новорічних свят. Бо які можуть бути свята, коли війна забирає життя та здоров’я наших захисників ігинуть мирні люди. Тож ні ялинок, ні новорічних ілюмінацій, ні вечірок, ні феєрверків не буде. Усі святкування – після Перемоги. Між тим, багато людей переконані, що не можна позбавляти дітей новорічних привітань і віри в дива.

«Не варто забувати, що Новий рік – це час свята для дітей. Тому саме для дитини варто влаштувати це новорічне диво. Віра в диво може бути ресурсною для дитини як на цілий рік, так, можливо, і на все життя. Також раджу обов’язково зробити подарунок собі. Просто підіть у магазин і купіть те, що вам хочеться, таким чином порадувавши свою внутрішню дитину, яка так чекала на свято, на радість», – радить чернігівський психолог Марина Мозгова.

Окрім того, психологи переконані, що для малюків участь у новорічних заходах, якщо в нинішніх реаліях вони відбудуться, дуже потрібна, бо вони сприяють особистісному розвитку, культурному збагаченню й успішній адаптації дитини в колективі однолітків.

«Дитячі свята покликані формувати в малюків ініціативність, бажання розкривати себе та свої творчі здібності, отримувати насолоду від участі в них, здатність реагувати на гарне – почуття естетичного смаку в мистецтві та житті. Водночас ці свята повинні допомогти дитині впоратися з негативними емоціями, зокрема страхами публічних виступів, а також сприяють заряду позитивом», – розповідає Юлія Примак, чернігівський психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський кордон посилять «пташкою Валькірією»

За її словами, особливе місце на дитячому святі треба відвести сюрпризному моменту – заслуженому подарунку.

«Добре, аби дарунок був бажаним і такого розміру, щоб дитина самостійно могла тримати його в руках. Важливо вручати подарунки в святковій залі, а не в буденній дитячій групі чи кімнаті. Неприхований щирий подив дитинки дуже важливий для її особистісного розвитку. Також подарунок має відповідати віку, інтересам і захопленням дитини, а останнім часом дедалі частіше, на жаль, і стану здоров’я, бо не всім малюкам можна солодке», – зазначає психолог.

Юлія Примак каже, що дуже корисно, коли дитина не лише отримує подарунки, а й сама їх дарує.

«Саморобка дитини, зроблена власними руками, та дарування її рідним дає можливість малюку відчути, що робити це – теж дуже приємно. Також важливо, що під час новорічних заходів і вручень подарунків формуються певні стереотипи поведінки та ціннісні орієнтації. Тобто позитивне дитяче ставлення до свят перенесеться в доросле життя. І вже дорослою людина вмітиме робити подарунки іншим і приймати їх», – розповідає психолог.

Також дуже важливо бути вдячним усім захисникам, які боронять нашу Україну. Адже тільки завдяки їм до дітей може прийти новорічне диво.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button