Суспільство

Дитяча безпека: в громадах Чернігівщини встановлять пішохідних чоловічків (Фото)

На жаль, аварії, що стаються на дорогах за участі школярів, на Чернігівщині непоодинокі. Бувають навіть зі смертельними наслідками. Аби запобігти цьому й, можливо, врятувати чиєсь життя та вкотре привернути увагу до питань дитячої безпеки на дорогах, Сергій Баришовець, депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край», керівник обласної організації ПП «Наш край» вирішив діяти.

Зокрема, кошти свого депутатського фонду розподілив між «закріпленими» за ним громадами, щоб їх використали на закупівлю макетів «Пішохідний перехід» – фігурка школяра, який збирається перейти дорогу.

За ініціативи Сергія Баришовця такі фігурки невдовзі з’являться в Бобровиці, Новій Басані, Кіптях, Десні, Мрині, Острі, Козельці, Носівці та Макіївці.

«Це все для безпеки дітей. Ефект від цих фігурок є. Якщо сам за кермом їдеш, навіть у темну пору доби, і бачиш такі фігурки, то обережнішим стаєш, гальмуєш. Бачив подібні макети в селах довкола Києва, зокрема в Броварах поблизу шкіл. Тож вирішив, що подібні елементи дорожньої безпеки потрібні і в громадах на Чернігівщині, особливо поблизу навчальних закладів», – у коментарі для ЧЕline зазначив Сергій Баришовець.

Як скоро з’являться ці фігурки в громадах, залежить від того, наскільки швидко спрацюють на місцях. Натомість Сергій Баришовець пообіцяв поїхати в громади і перевірити, де встановили пішохідних чоловічків.

У громадах ініціативу вважають позитивною й ефективною.

«Це особливо потрібно для дітей шкільного віку і водіїв. У нашій громаді питання вже вирішується», – сказав Валентин Бригинець, голова Козелецької громади.

«У нас таку фігурку встановлять уперше, наразі вона буде одна. З’явиться біля двору гімназії, бо там дуже крутий поворот. Ця фігура має вигляд дитини, яка планує переходити дорогу. Здалеку не завжди видно: жива то людина чи макет, тож її наявність спонукатиме водіїв до зменшення швидкості та до більш уважного керування транспортним засобом», – зазначила заступник начальника управління освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту, начальник відділу освіти Козелецької селищної ради Людмила Сенченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Технічний прорив»: у Мені залу для голосування обладнали сучасною системою

Якщо все складатиметься, як задумано, то фігурка школярика поблизу гімназії в Козельці має з’явитися наприкінці листопада.

Новинкою макет «Пішохідний перехід» – фігурка школяра стане і для Остерської громади. Її очільник Леонід Мисливець каже, що бачив такі тільки у великих населених пунктах, зокрема в Києві. Тепер і Остер не відставатиме від столиці.

«Я хотів би подякувати Сергію Баришовцю, депутату обласної ради, який допомагає нашій громаді. Фігурку школяра встановимо в центрі міста, де пролягає дорога до навчальних і позашкільних закладів.

Договір уже підписаний із постачальником, кошти перерахуємо і, думаю, що через два тижні ми вже встановимо цю фігурку», – сказав голова Остерської громади.

За його словами, вона дисциплінуватиме маленьких пішоходів і водіїв.

«Ми розуміємо, що інколи наші діти порушують правила дорожнього руху. Сподіваюся, макет «Пішохідний перехід» фігурка школяра сприятиме дотриманню правил руху та переходу вулиці нашими учнями. А водії також звертатимуть увагу на цю фігурку», – наголосив Леонід Мисливець.

Як бачимо, ініціатива хороша. Тож нині є всі сподівання, що завдяки таким фігуркам пішохідні переходи, принаймні поблизу навчальних закладів, якими користуються учні, стануть безпечнішими.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button