Суспільство

Дівчина з Чернігівщини виборола гран-прі на всеукраїнському мистецькому конкурсі у Львові (Фото)

Село Савин Козелецької громади радіє приємній події. Уперше школярка з цього населеного пункту стала переможницею всеукраїнського мистецького конкурсу, виборовши його найвищу нагороду – Кубок гран-прі.

Цьогоріч всеукраїнський мистецький конкурс солістів і читців поезії Т.Г.Шевченка з назвою «Діти мої квіти – 2024» відбувався у Львівському палаці мистецтв, його організатором виступила ГО «Львівське об’єднання викладачів творчості» в особі його голови правління, заслуженого артиста України – Володимира Кудовби.

Конкурс поєднував два жанри солістів і читців, причому в п’яти вікових категоріях. Водночас найвища його нагорода (гран-прі) була одна.

Дарина Руденок із Савина подала заявку майже в останні дні реєстрації і була вже 79 учасницею, до того ж за порядком виступу отримала 13-й номер.

Однак це не завадило їй перемогти не тільки у своїй категорії, здобувши диплом лауреата І премії, але й стати найкращою серед усіх конкурсантів, виборовши найвищу нагороду – гран-прі конкурсу!

«Секрет успіху Дарини полягає в її наполегливій праці та відповідальному ставленні до мистецтва виразного читання, яким вона почала займатись ще з зовсім юних літ.

До того ж Дарина обрала специфічний для конкурсу твір, який є прямою мовою пророка, його одкровенням, документом минувшини щодо непочутого Посланія і даного нам «Кобзаря», а також вимушеним стражданням за це, написаний ним у намаганні допомогти своїй нації вибратись із неправди.

Дарина не просто виразно розповіла, а фактично зіграла Тараса Шевченка на сцені, донісши до публіки його дороговкази, залишившись при цьому в образі національного пророка до останнього слова», – зазначає Василь Панченко, керівник школи мистецтв у селі Савин.

Безумовно, такий виступ не міг залишити байдужими членів почесного журі на конкурсі імені Тараса Шевченка – і Дарина отримала найбільше з усіх: 393 бали з 400 можливих. А визначаючи володаря гран-прі, кваліфіковане журі врахувало не тільки виразність виступу, але й імпровізовану передмову Дарини, й інформативне (місіонерське) значення вибраного нею твору.

Тож найбільший і найголовніший Кубок гран-прі приїхав на Чернігівщину.

Вигравши всеукраїнський конкурс, Дарина Руденок, безумовно, підняла настрій всім односельцям, а заодно й авторитет села, школи мистецтв і Чернігівщини загалом, бо заслужений артист України Володимира Кудовба зі сцени у Львівському палаці мистецтв сказав: «Це гран-прі поїде до Чернігова!»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оживив персонажів «Лісової пісні»: в Сосницькому музеї відкрили виставку майстра-художника Анатолія Семенцова

Сама ж переможниця скромно відгукується про свої здобутки, і щиро дякує всім за підтримку, насамперед своїй першій вчительці, керівництву села, артистам, викладачам і засновникам школи мистецтв, а також родинам Хоменків, Чижів, які власним транспортом поїхали з нею в таку далечінь, супроводжували її весь час і підтримували під час виступу.

«Враження суперові! Але водночас було дуже страшно, бо на конкурс з’їхалося дуже багато учасників. Готувалася до виступу, напевно, більш ніж місяць разом із моїм вчителем.

Ця перемога надихає на подальші здобутки, хочеться йти все далі й далі. Адже я була приємно шокована звісткою, що перемогла. Кубок нині у мене вдома.

За лаштунками конкурсу найбільш приємною подією для мене стала прогулянка Львовом. Це дуже неперевершене місто, де я раніше не була! Тож позитивних спогадів – багато!» – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Дарина Руденок.

Переможницю привітала староста села Лідія Волосок, нагородивши Дарину від імені старостату золотою медаллю «Тарас Шевченко» – за вагомий внесок у популяризацію поезії національного пророка та підняття авторитету школи мистецтв. До цих привітань долучилися й усі працівники старостату та школи мистецтв, а також невтомні меценати Абібулаєв Рустем та Мусієнко Ігор, які  нагородили Дарину спеціальною премією.

Та, мабуть, найбільше Кубку гран-прі раділи наймолодші вихованці школи мистецтв, які радо зустріли переможницю та провели спеціальну «церемонію посвяти» з соком, тортом і пам’ятними світлинами. Для них це надпотужний стимул для розвитку.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Василь Панченко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button