Суспільство

Для чернігівських породілей хочуть створити електронний сервіс

Уже цього року в Чернігові з’явиться сервіс, що об’єднає весь комплекс послуг, необхідних батькам новонароджених під час оформлення державної реєстрації дітей.

Як повідомили в управлінні юстиції, основною метою створення такого сервісу є те, що батькам не треба бігати по кабінетах і установах, щоб зібрати всі необхідні документи й оформити послуги. Це за них робитиме один фахівець управління юстиції, який знаходиться у відділі ДРАЦС або безпосередньо в пологовому будинку. Для цього батькам треба подати йому відповідну заявку, після чого працівник зможе одночасно оформити все необхідне. Загалом таких послуг дев’ять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пакунок малюка: що зміниться цього року

«Е-малятко» – саме так назвали цей сервіс. Він дає можливість зареєструвати місце проживання дитини й оформити свідоцтво про народження, а також подати заявку на призначення державної допомоги при народженні. Через сервіс можна буде поставити дитину на медичний облік у закладі охорони здоров’я. Також цей сервіс дасть можливість батькам, які не перебували в шлюбі на момент народження нащадка, зареєструвати батьківство. За допомогою «е-малятка» багатодітні родини отримають можливість оформити відповідне свідоцтво. Сім’ї іноземців зможуть оформити громадянство України для дитини.

Ресурс дасть можливість присвоєння податкового номера та унікального коду в єдиному демографічному реєстрі, який також створюватимуть у перспективі.

Процес видачі документів наразі не визначений, але в управлінні юстиції пояснюють, що, скоріше за все, батькам надаватиметься вибір, як саме можна отримати документи. Це може бути через пошту, в електронному вигляді або безпосередньо на руки. А допомога з догляду за дитиною автоматично призначатиметься тому з батьків, хто йде в декрет, кошти зараховуватимуться на банківську картку, зазначену під час оформлення.

Цей законопроект уже найближчим часом повинні внести на розгляд Верховної Ради. Після його ухвалення розпочнеться розробка програмного забезпечення, що об’єднає всі бази даних.

Ще статті по темі

Back to top button