Суспільство

Для хлопчиків і дівчаток: як чернігівцям вибрати дійсно корисний подарунок

У новорічно-різдвяний період традиційні подарунки для дітей – іграшки та солодощі. І батьки зазвичай ламають голову, що ж вибрати, аби догодити сину чи доньці.

У нинішній час асортимент іграшок дуже різноманітний. Від традиційних іграшок, наприклад, тваринок – до чудернацьких істот із мультиків, казок чи взагалі незрозуміло яких. Тож як не розгубитися в такому різноманітті та вибрати те, що дійсно буде на користь дитині?

«Гра – це основна діяльність дошкільнят, а іграшки – це засоби гри. Гратися дитині потрібно, щоб вона всебічно розвивалася, передусім інтелектуально, психічно та емоційно», – пояснює Юлія Примак, кандидат психологічних наук, доцент Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка.

Батькам треба вибирати такі іграшки, що відповідають віку дитини, адже те, що було цікаво малюку в два роки, навряд чи захопить його у п’ять. І навпаки, те, з чим дитина з легкістю розбереться у старшому віці, не викличе інтересу, скажімо, в малюка, якому щойно виповнився рік.

Для формування правильної статевої ідентифікації бажано, щоб дівчата здебільшого гралися традиційними дівочими іграшками – ляльками та ведмедиками, а хлопчики – машинками, дитячими наборами інструментів тощо. Але в тому, що хлопчики цікавляться ляльками, а дівчата – машинками, немає нічого поганого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Городні популярна гра в хокей

«Дівчатам потрібні ці іграшки, щоб зрозуміти, що таке автомобіль, яке його призначення, як він влаштований. Це досвід, який потім стане у нагоді. До того ж, нині багато жінок кермують автівками. А хлопчик, граючись із лялькою, вчиться співпереживанню. І дуже добре, якщо в чоловіка є такі риси характеру. Звісно, якщо дитина постійно надає перевагу іграшкам, якими граються представники протилежної статі, змінюється її поведінка, і це турбує батьків. Можливо, тоді варто звернутися по консультацію до психолога», – радить Юлія Примак.

Психологи вважають, що особливо позитивний вплив на розвиток особистості дитини мають іграшки, які вони виготовили разом із батьками, наприклад, ляльки-мотанки, тільди або якісь вироби з дерева. Це вчить малюків взаємодіяти з людьми та співпереживати. На жаль, майструвати вміють не всі, тож за таких обставин головне – правильно вибрати іграшку в сучасних крамницях, а потім гратися нею з сином або донькою.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button