Суспільство

«Домашні» добрива для саду та городу, або Як сіверянам виростити хороші врожаї

Для росту та розвитку рослинам потрібні органічні та мінеральні добрива. Хорошого врожаю не буде, якщо залишити культури наодинці з природою та виснаженим ґрунтом.

Дуже простий та економічний спосіб відновлення поживних властивостей ґрунту – добрива, створені в домашніх умовах. Фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області переконані, що їх можна приготувати з продуктів, які є в кожного на кухні. Головне – для кожної рослини підібрати своє.

Дріжджі. 100 г дріжджів необхідно розвести в 10 літрах теплої води. Настій має вистоятися протягом однієї доби, після чого його можна використовувати для підгодівлі всіх рослин на грядках. Головний ефект від використання такого добрива – це прискорення росту коренів рослин, за рахунок чого прискорюється і зростання стебел.

Бананова шкірка. Висушена шкірка банана – відмінне добриво для квітів і томатів. Постарайтесь її максимально подрібнити та підсипати рослинам. Шкірку можна також покласти в ямку під час посадки томатів.

Кущі троянд будуть значно сильнішими, а квіти – пишнішими, якщо під кущ закопати шкірку банана, яка підживить рослину калієм.

Для поливу квітів корисним є настій із бананових шкірок: на 3 л води використовують 3-4 шкірки від бананів, настоюючи впродовж двох діб.

Кавова гуща. Вміст азоту в кавовій гущі становить приблизно 2%, у ній багато магнію і калію, є також кальцій і залізо. Таке добриво найкраще підходить для квіткових. Внесення кавового добрива в ґрунт допоможе прискорити і продовжити терміни цвітіння цибулинних і кореневищних рослин. Ще один ефект такого виду підживлення рослин – насиченість і яскравість кольору бутонів і листя. Кавову гущу застосовують для захисту бульб і цибулин від під’їдання слимаками.

Найбільше кавову гущу люблять гортензії, а також магнолії й азалії. Каву можна просто розкласти на землі навколо кущів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Плисках до Дня вишиванки вбираються у старовинні сорочки (Фото)

Желатин. Желатин – джерело азоту, він може замінити азотні добрива. 20 г желатину розчиняють в 300 г гарячої води, дають охолонути і, розбавивши концентрат у літрі води, поливають рослину одразу після пікіровки або у фазі утворення перших двох справжніх листочків. Особливо таке добриво підходить для кімнатних рослин.

Хліб. Зберіть залишки чорного хліба і сухариків, подрібніть його та замочіть у відрі. Залишіть на тиждень, щоб почався процес бродіння. Найчастіше таке підживлення використовують для перців, помідорів, огірків, баклажанів і квітів. Хлібною настоянкою можна підгодувати півонії один раз навесні і один раз улітку. Така підгодівля не годиться для цибулі, часнику та картоплі. 

Яєчна шкаралупа. Кальцій із яєчних оболонок значно легше засвоюється рослинами, ніж той самий елемент, але в хімічних добривах. Інші компоненти шкаралупи: амінокислоти (цистин, лізин тощо), магній, фосфор, кремній. Особливо добре на яєчну шкаралупу реагують морква, капуста, огірки, ріпа, бруква. Менше – редиска, редька і томати.

Шкаралупу використовують у сільському господарстві як у подрібненому вигляді, так і у вигляді розчину. Серед плодових дерев особливо потребують вапна, яким багата яєчна шкаралупа, обліпиха, вишня, черешня, слива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В області відбудеться комплексна перевірка системи оповіщення з практичним централізованим запуском сирен

Лушпиння цибулі. Чудове добриво, яке не лише підживлює ґрунт корисними і досить рідкісними речовинами, а й поліпшує його структурний склад. Фітонциди, що концентруються переважно в поверхневих лусочках, убивають усе шкідливе середовище ґрунту – бактерії, грибки і навіть найпростіші мікроорганізми. Тому поливи настоєм цибулиння рекомендуються для профілактики «чорної ніжки» в розсади будь-яких культур, а також для обприскування дорослих насаджень. Цибулевим лушпинням підживлюють помідори, огірки, кабачки, цукіні, гарбузи та інші городні рослини. Як фунгіцид його застосовують і для оброблення плодових дерев. Настій готують так: 2 склянки утрамбованого лушпиння заливають двома літрами окропу та залишають у прохолодному місці на дві доби. Потім його проціджують і розводять водою у співвідношенні 1:3.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button