Суспільство

«Допомагаємо військовим, аби школу швидше відкрили»: діти з Чернігівського прикордоння збирають гроші для бійців

У сучасних українських дітей, які розуміють, що в Україні триває війна, дитинство вже ніколи не буде безтурботним. Адже діти відчули, що таке обстріли, небезпека, холодні підвали, добре розуміють, чому вони не ходять до школи і не живуть звичним життям.

Тож і не дивина, що наближати українську Перемогу хочуть усі – дорослі та малі. Нещодавно в селі Тур’я, що поблизу ворожого кордону, четверо дітей, найстаршому з яких 12 років, а найменшому – 5, облаштували блокпост і збирали гроші на ремонт автівки для наших захисників.

«І мої два сини на тому блокпосту стояли. Причому це цілком дитяча ініціатива. Бо з новин діти дізнаються, що багато хто допомагає ЗСУ. Тож і зробили імпровізований блокпост, попросили в мене український прапор. А потім сказали, що хочуть допомогти волонтеру, який ремонтує автівки для військових. Я відповів хлопцям, якщо мають бажання, то нехай збирають», – розповів староста Тур’янського старостинського округу Олександр Артюшенко.

Хлопці згуртувалися, вдягли свої «бронежилети», їм подарували іграшковий автомат і вони заходилися зупиняти машини. Безумовно, не всі водії звертали увагу на дитячий пост, але ті, хто зупинявся, на привітання «Слава Україні!» відповідали «Героям слава!» і давали гроші.

«І якось сльози від усієї цієї ситуації на очі навертаються. Ми ж хоч і прикордоння – 16 кілометрів до кордону, але не було такого, щоб люди сказали дітям: «Чого ви тут стоїте?» або ще щось. Навпаки, хвалили, що молодці, добру справу робите. І за тиждень хлопці назбирали трішки більше ніж 1500 гривень, які віддали на ремонт автівки», – зазначив староста.

За його словами, на посту дорослі пригощали дітей смаколиками. А в спеку батьки забороняли хлопцям стояти. Бажання продовжувати цю справу в них нікуди не зникло. Знову щось імпровізоване будують, але вже більш «надійне укриття» для себе.

«Щемно спостерігати за цим, бо ця війна стосується кожного. Бо коли дитина в 5 років замість того щоб бавитися і радіти життю, хоче допомогти Збройним Силам, плакати хочеться. Діти кажуть, що роблять це, аби швидше повернутися до рідної школи.

– Хочемо в садок, а в садок – не можна, бо школа закрита.

– А чому вона закрита?

– Бо у нас тут обстріл, адже йде війна.

– А якби не було війни?

– Тоді відкрили б школу. То я допомагаю, щоб школу скоріше відкрили.

Чуєш таке і серце стискається», зізнається Олександр Артюшенко.

Автівка, яку ремонтує для захисників місцевий волонтер, дуже побита. Гроші, зібрані дітьми, долучили до загальної суми на її ремонт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлопчики з Чернігівщини отримали презент від Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Пирогова

Взагалі ж у селі військовим охоче допомагають і дорослі.

«У нас відбуваються благодійні концерти, щоправда, нині трішки менше. Бо не можна масові заходи проводити, адже ми близько до прикордоння розташовуємося. Тому безпекова ситуація – на першому місці. Востаннє концерт, мабуть, у березні був. Тоді збирали кошти. У нас всі люди, хоч до кого звернешся, готові допомагати хто чим може. От була ситуація – треба було хлопцям допомогти продуктами й овочами. І люди принесли те, що мали. Навіть йшли в магазин і купували все потрібне. Також наші люди сітки маскувальні плетуть. Тобто всі налаштовані так, щоб швидше Перемога настала», повідомив Олександр Артюшенко.

Ірина Осташко

Фото – Олександр Артюшенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button