Суспільство

Довженківські рокіровки: в Чернігові планують перейменування вулиць

У Чернігові триває робота щодо очищення міського простору від топонімів, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують російську федерацію та республіку білорусь. І це потрібно робити. Тож у Чернігові планують перейменувати 24 вулиці.

Між тим, серед вулиць, які підлягають перейменуванню, є вулиця Довженка, тобто названа на честь всесвітньовідомого киномитця, нашого земляка – Олександра Довженка. Її планують перейменувати на провулок Київський. Нині ця вуличка невелика, й у пояснювальній записці до проєкту рішення міської ради «Про перейменування вулиць у місті Чернігові» зазначається, що за радянської доби іменами українських корифеїв називали менші вулиці, порівняно з тими, які називали на честь комуністичних діячів.

Водночас перейменування не означає, що вулиці Довженка в Чернігові більше не буде. Передбачається, що ім’я класика світового кінематографа носитиме вулиця, яка сьогодні відома як вулиця Толстого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Оборона. Повага. Підтримка» – 1,5 млрд грн: аналіз програми, яку пропонує Чернігівська міськрада

Утім, авторитетні чернігівські історики Сергій Леп’явко та Володимир Бойко вважають, що таке рішення буде не найкращим. Бо під час перейменування треба враховувати старі історичні назви.

«До 1917 р. ця вулиця називалась Монастирська або Підмонастирська, бо над нею стоять два давні монастирі. І якщо зазначена вулиця майже тисячу років називалась так, то потрібно повертати стару назву, а не придумувати нову. Адже так само було у випадках вулиць Магістратської, П’ятницької, Ремісничої та інших. Такі перейменування є логічними, тому люди їх приймають і визнають. І навпаки, перенесення назви вулиці Довженка – нелогічне, порушує принципи перейменувань і створює проблеми для мешканців вулиці, з якої забирають назву Довженка, а також для пошти, для швидкої допомоги, поліції тощо.

Саме такі непродумані рішення породжують невдоволення перейменуваннями. Адже складається враження, що депутати просто так, бо «нічого робити», переставляють назви вулиць з одного місця на інше», – зазначають історики.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button