Суспільство

Духовна окупація Чернігівщини: громади ініціюють відмову від УПЦ

Війна на українській землі триває. І щодня, кращі сини і доньки держави віддають найдорожче за нашу свободу – своє життя і здоров’я, гинуть мирні жителі, діти.  Вже немає ліку скаліченим долям, нереалізованим планам, прагненням і бажанням. Страшна війна принесла вагомі матеріальні втрати – зруйновані підприємства, виробництва та бізнеси. Багато людей залишились не те що без домівок, а без усього, задля чого, не покладаючи рук, працювали все життя.

Парадокс, але війну в Україні, вбивства дітей, насилля над жінками та розстріли підтримує єпископ російської православної церкви патріарх Кіріл (в миру – Владімір Гундяєв). Про це предстоятель РПЦ неодноразово публічно висловлювався на телеканалах та під час проповідей.

На території України досі функціонують так звані філіали кремлівського духовенства – церкви московського патріархату замасковані під назву Українська православна церква (УПЦ). Ці церкви безпосередньо підпорядковані московському духовенству і служать злочинцю Гундяєву.

Присутність в країні будь-яких інституцій, які мають відношення до ворожої країни, які підривають цілісність держави, підтримують війну та вбивство українців, все більше українців вважають неприпустимим.

Але правда й те, що війна багатьом відкриває очі на речі, які ще до 24 лютого здавалися не принциповими, із розряду «какая разница…». Тож радує, що на Чернігівщині відбувається процес переходу громад московського патріархату до ПЦУ. Мабуть, флагманом у цьому є Менська громада.

За словами Юрія Стальниченка, секретаря Менської міської ради, перехід почався з Дягови і триває. Не так давно такі ж рішення ухвалили в Городищі, Данилівці, Садовому.  Тобто, є на кого рівнятися і з кого брати приклад. Суттєвий прогрес у цій справі спостерігається і надалі, бо питання виноситимуть на найближче сесійне засідання міської ради.

«До нас надійшло три звернення від жителів нашої громади про те, що на нашій території функціонує церква московського патріархату. Раніше таких звернень не було. Залишити його без розгляду неможна і напряму втручатися в діяльність релігійної громади ми теж не можемо. Тому пропозиція від апарату ради така: запропонувати депутатам підтримати звернення. Попередньо текст підготовлений. Правда, нині тривають засідання постійних комісій, можливо, вони запропонують певні зміни до цього тексту. Але суть, думаю, все рівно залишиться та сама: у зв’язку з тим, що Україна перебуває у стані війни з російською федерацією, прохання до релігійних громад московського патріархату розглянути питання і перейти до ПЦУ», — у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Стальниченко.

Він повідомив, що перші діва звернення підписані жителями села Покровське і менянами, а під третім зверненням – більше сотні підписів менян і жителів інших сіл громади.

Але не варто думати, що на Меншині в цьому питанні все йде, як по маслу.

«Дискусія є. У спілкуванні священнослужителі аргументують, що  вони – не московського патріархату. Але знову ж-таки ми не можемо зобов’язати їх ухвалити якесь рішення. Законодавство дозволяє діяльність різноманітних релігійних організацій. Тому в нас є пропозиція – підтримають депутати чи ні, але просто підготувати звернення, розіслати його. Далі старости підключаться до цього процесу в населених пунктах. Розмістимо також на сайті міської ради, надішлемо священнослужителям, яких знаємо», — зауважив секретар Менської міської ради.

Тож, далі слово – за депутатами.

Та не Менщиною єдиною. На черговій сесії Сновської міської ради також будуть розглядати питання московських церков. Ініціатор цього процесу – депутат міськради Павло Солодовник.

«До мене фактично щодня звертаються люди нашої громади з проханням і звинуваченням водночас. Мовляв, чому в Сновській громаді досі ніхто не займається питанням церков, які безпосередньо підпорядковані росії. Люди обурені. Для багатьох це принципова ідеологічна проблема. Іде війна, російські нелюди вбивають наших дітей і дорослих. І московська церква ці звірства виправдовує, окупантів називає героями. Звичайно, можна людям сказати, що церковне питання непросте і що місцеве самоврядування не може напряму втручатися. В нинішніх реаліях це моральний злочин і плювок в обличчя матерів, які щоденно втрачають своїх синів на війні. Тому цим питанням ми неодмінно займатися будемо. Щодо звернення, то воно вже готове. Буду просити депутатський корпус його підтримати. Громада має розуміти настрої влади і обранців. Та найголовніше – суть того звернення. Ми маємо чітко висловити свою позицію стосовно інституцій, які підтримують війну і рекомендувати священикам УПЦ переходити, відмовлятися. Також я пропоную зустрітися для діалогу з духовенством Сновщини. Це перший сценарій. Сподіваюся, цей толерантний сценарій хоча б частково спрацює і в нашій громаді почнеться процес відмови з УПЦ. Хочеться, щоб цей процес йшов саме від священиків. Хоча люди в кожному селі можуть самостійно вирішити питання своєї церкви. У сусідніх громадах не зволікають, збираються на збори, голосують і відмовляються від всього московського. Є й більш радикальні сценарії. Наприклад, голова військової місцевої адміністрації своїм розпорядженням може заборонити діяльність УПЦ на території Сновської громади. Механізм не новий. Голова громади збирає правоохоронний і силовий блок, домовляються про план дій, видає розпорядження, міняються замки в церквах, виставляється патруль біля культових споруд і т.д. На все це треба лише бажання. Знову ж таки – ми розраховуємо на толерантний сценарій», — зазначає Павло Солодовник.

 

Ще статті по темі

Back to top button