Суспільство

Як відбуватиметься Великоднє свято в умовах карантину – коментар чернігівського священника

Наразі Чернігівщина перебуває в «червоній зоні», це означає, що рівень захворюваності на коронавірус у нашій області доволі високий.

Між тим, до найсвітлішого християнського свята – Великодня – вже, як кажуть, рукою подати. Звісно, всі ми сподіваємося, що чисельність хворих до того часу зменшиться і ми вже не належатимемо до «червоної зони». Але водночас зрозуміло: навіть якщо так і станеться, дотримуватимемося карантинних обмежень довго.

За традицією на Великдень заведено родинами ходити до церкви. І це вже незмінна українська традиція. Тож журналіст ЧЕline вирішив поцікавитися в отця Романа, настоятеля Катерининської церкви в Чернігові, чи буде цьогорічне святкове Богослужіння й освячення пасок й інших дарів особливим, зважаючи на коронавірусні реалії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЧТУ розповіли, як дезінфікують тролейбуси в Чернігові

«У нас Богослужіння не скасовуються. Церква служить, як і служила, як і торік, чи прийшли люди, чи ні. Звісно, певних обмежень і всіх рекомендацій ми стараємося дотримуватися. Ті люди, які в нас на богослужіннях присутні, обов’язково в масках. Взагалі в нашому храмі всі в масках. У нас є антисептики, ми все обробляємо», – розповів отець Роман.

За його словами, поки жодних рекомендацій, як проводити освячення немає. Імовірно, через те, що до Великодня ще є час.

«Торік у нас не було людей, бо ми просили, щоб не приходили. Хоча знаю, що в інших храмах люди освячували свої кошики.

Нині ж уже так, як торік, що нікого не було, не буде точно. Однаково люди йтимуть, бо хочуть цього і скучили.

Звісно, ми проситимемо, аби не було скупчення людей, щоб у суботу, хто має можливість, приходили освячувати свої кошички. І відповідно, в неділю церква буде відкрита – цілу ніч і цілий день. Щоб люди вибрали зручний час, і не йшли всі гуртом. Зрештою, біля храму є велика територія. Можна стати на вулиці довкола, аж до Красної площі.

Водночас і Владика щоразу просить, і ми також, щоб наші парафіяни дотримувалися всіх рекомендацій, яких треба дотримуватися. До того ж, сьогодні є питання з транспортом, коли пускають за перепустками. То не кожна людина нині може приїхати до храму, адже не в усіх є автівки. Тому, якщо така ситуація збережеться, прогнозуємо, що людей буде менше.

Але насправді поки що обговорень, як усе буде, ще не проводили. Торік в адміністрації були обговорення. Якщо ж рекомендації надалі будуть, то дотримуватимемося тих норм, які рекомендуватимуть», – зауважив священник.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button