Суспільство

Духовний фронт: чернігівський священник про московських попів і ситуацію довкола Лаври

Водночас з успіхами українських військових на полі бою не можуть не радувати вісті з духовного фронту. У Києво-Печерській лаврі 7 січня 2023 року відбулася літургія під проводом Блаженнійшого митрополита Епіфанія.

Це – перша різдвяна служба Православної церкви України в Успенському соборі на території монастиря. Раніше богослужіння у лаврі проводила лише УПЦ московського патріархату.

Це історична подія, яка важлива для всіх українських православних вірян. Адже Києво-Печерська лавра – це видатний центр української культури, духовності, що має тисячолітню традицію та джерела українського чернецтва.

Це також видатна пам’ятка архітектури, занесена до списку ЮНЕСКО.

Надалі Києво-Печерську лавру, яку нині повернули в користування державі, надаватимуть ПЦУ для «таких разових богослужінь на великі свята».

Водночас непродовження договорів оренди для УПЦ мп стосуватиметься й інших храмів на території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Духівник і волонтер: як отець Роман допомагав чернігівцям під час воєнних дій (Фото)

Тим часом Президент України Володимир Зеленський своїм указом призупинив громадянства низки священників УПЦ (мп).

«Я вважаю, що така тенденція продовжуватиметься й надалі. Бо насправді дуже багато речей відкривається, може, про які знали, але не говорили. В будь-якому разі відкривається правда. І якщо вони кажуть, що за істину чи велику віру страждають, то це неправда. Страждають за те, що вони «рускій мір» сюди привели в Україну. А вони це зробили. Через те, що вони його закликали і проповідували, через ікони імператора Ніколая, Ушакова й інших. Тому це страждання не за віру і не за Христа чи церкву, а за любов до росії», – каже отець Роман, настоятель Катерининської церкви в Чернігові.

А про бажану для українців подію – різдвяну службу в Києво-Печерській лаврі українською мовою – він висловився так:

«Про це вже дуже багато переговорено і без мене. Відбулося, та й слава Богу.

Взагалі ж не йдеться про передачу святині, а про богослужіння і, можливо, ці богослужіння будуть на регулярній основі. Зараз йшлося про верхню Лавру – Успенський собор і Трапезну церкву. У нижній Лаврі перебуває і поки що служить московський патріархат. Надія є, що московського патріархату в Україні взагалі не буде», – сподівається отець Роман.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button