Суспільство

За двох загиблих у жовтні Захисників України помолилися в Чернігові

4 листопада традиційно в Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної церкви України в Чернігові проведено панахиду за воїнами, які в жовтні цього року віддали своє життя за нашу країну, а також за всіх загиблих у боях за незалежність України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Це був один із найкривавіших місяців»: у Чернігові провели панахиду за загиблими на Донбасі (Відео)

«1) Георгій ХАЛІКОВ «Дядя Жора». Майстер-сержант, головний сержант 8-ї роти 3-го батальйону 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр». Народився 24 березня 1970 року в селищі Березине Болградського району Одеської області. Пішов на війну добровольцем. У 2016 році підписав контракт зі Збройними силами. 26 жовтня російські війська з гаубичної артилерії обстріляли позиції ЗСУ під Гранітним на Донеччині. Перед тим бійці 93-ї бригади зайшли з гуманітарною місією в сусіднє село Старомар’ївка. Прикрив собою двох побратимів, а в самого влучило кілька осколків. Його ще намагалися врятувати, але тяжке поранення не залишило 51-річному воїну шансів на виживання. Поховали його в Березиному поруч із могилами батьків. Залишилися троє синів. Середній син також уже кілька років воює на сході. Останній рік вони з батьком служили в одному підрозділі…

2) Віктор РАЧУГІН. Старший солдат, старший оператор відділення протитанкового взводу 17-ї окремої танкової бригади імені Костянтина Пестушка. Народився 31 січня 1985 року в Запоріжжі. 15 листопада Віктор мав піти у щорічну відпустку… якби його життя не обірвала ворожа куля. Сталося це 27 жовтня, коли війська російського агресора обстріляли позиції ЗСУ в районі Новотошківського на Луганщині зі стрілецької зброї. Поховали в Запоріжжі, на цвинтарі Святого Миколая на Верхній Хортиці. Залишилися мати, сестра і син», — розповіла про загиблих Героїв у жовтні 2021-го на фронті Оксана Петренко, співробітник відділу в Чернігівській області Міністерства у справах ветеранів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові пройшла панахида за загиблими бійцями у війні на сході України (Відео)

Виконанням Гімну України завершили панахиду отець Роман, настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини, секретар Чернігівської єпархії ПЦУ, та отець Миколай, які помолилися за кожного з загиблих воїнів, що в жовтні цього року віддали своє життя за нашу країну, та всіх загиблих Героїв у боях за незалежність України, за видужання всіх поранених воїнів, за всіх живих Захисників України.

«Інтенсивність бойових дій на фронті ще більша… Число ворожих обстрілів у жовтні – 254, що на 32 більше, ніж у вересні. Різко зросла частка російських артилерійських ударів із важкої зброї, яку заборонено Мінськими домовленостями. Поранення отримали 23 українські воїни (у вересні – 34). Загинули двоє Захисників України (у вересні – 7). Вічна пам’ять полеглим Героям! Молимося за успішне видужання всіх поранених бійців! Збройні сили України та всі силові структури гідно захищають всіх нас від російського агресора. У жовтні цього року його війська на фронті втратили вбитими 19 військовослужбовців, 36 — пораненими», — повідомив учасникам панахиди Сергій Бутко, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, який подякував святим отцям.

Серед учасників панахиди був Ігор Коцюбинський, учасник бойових дій у російсько-українській війні, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

 

Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button